Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 28. apríl 2024Meniny má Jarmila
< sekcia Ekonomika

Dohoda medzi Gréckom a veriteľmi sa podľa EK dosiahne rýchlo

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Na minulotýždňovom zasadnutí Medzinárodného menového fondu totiž prišlo k pokroku a predbežnej dohode, ktorá musí byť ešte vyrokovaná v Aténach.

Brusel 19. apríla (TASR) - Kompromis medzi Gréckom a jeho veriteľmi ohľadom nových reforiem je podľa odhadu Európskej komisie (EK) dosiahnuteľný rýchlo. Informovala o tom agentúra DPA.

Na minulotýždňovom zasadnutí Medzinárodného menového fondu (MMF) totiž prišlo k pokroku a predbežnej dohode, ktorá musí byť ešte vyrokovaná v Aténach, uviedol komisár EÚ pre euro a sociálny dialóg Valdis Dombrovskis.

Dombrovskis však nechcel uviesť konkrétne termíny. Rozhodujúce podľa neho je dodržanie záväzkov dohodnutých vlani v lete, ktoré sú súčasťou záchranného programu v celkovej hodnote až 86 miliárd eur. "Ak sú všetky strany pripravené vynaložiť toto posledné úsilie, môžeme to urobiť v skutočne krátkom čase," uviedol Dombrovskis.

Dombrovskis spomenul tiež oparenia, ktoré by mali byť pripravené a mali by sa začať realizovať, ak sa budú napĺňať negatívne ekonomické scenáre. Nijako ich však nespresnil. Podľa gréckych médií sa má spustiť rezervný úsporný program, ak by hrozilo, že Atény v roku 2018 nesplnia veriteľmi stanovený cieľ, ktorým je dosiahnutie primárneho rozpočtového prebytku.