Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Ekonomika

Dohoda OPEC s producentmi o znížení ťažby posunula Brent k 62 USD

Ilustračná snímka. Foto: TASR

Cena americkej ľahkej ropy WTI ale klesla, keďže ťažba v USA pokračuje v raste a tento producent sa na programe obmedzovania ťažby nezúčastňuje.

Singapur 10. decembra (TASR) - Cena ropy Brent zaznamenala v pondelok rast a posunula sa k hranici 62 USD za barel (159 litrov). Nahor ju potiahlo rozhodnutie Organizácie krajín vyvážajúcich ropu (OPEC) a ďalších producentov znížiť produkciu o vyše 1 milión barelov denne. Cena americkej ľahkej ropy WTI ale klesla, keďže ťažba v USA pokračuje v raste a tento producent sa na programe obmedzovania ťažby nezúčastňuje.

Členské štáty OPEC a niektoré krajiny mimo ropného kartelu na čele s Ruskom sa koncom minulého týždňa na schôdzke vo Viedni dohodli, že znížia produkciu o 1,2 milióna barelov denne. OPEC sa na redukcii bude podieľať 800.000 barelmi denne a štáty mimo organizácie zostávajúcim objemom 400.000 barelov denne. Škrty v produkcii platia od januára 2019 s tým, že vychádzajú z októbrovej úrovne ťažby.

Niektorí analytici sa však obávajú, že ani tento krok nebude stačiť na vyriešenie problému prezásobenia trhov. Podľa komoditného analytika z banky Emirates NBD Edwarda Bella rozsah zníženia produkcie nestačí na stlačenie (ropného) trhu do deficitu a očakáva, že pri tomto rozsahu redukcie sa prebytok ropy na trhu bude v 1. kvartáli budúceho roka pohybovať okolo 1,2 milióna barelov denne.

Navyše, vývoj cien ropy bude ovplyvňovať dopyt a ten bude podľa ekonómov závisieť od vývoja medzinárodného obchodu, najmä konfliktu medzi USA a Čínou. Jeho pokračovanie nepriaznivo ovplyvní vývoj ekonomiky vo svete, čo sa odrazí na dopyte po rope.

Cena severomorskej ropnej zmesi Brent s dodávkou vo februári vzrástla do 7.40 h SEČ o 28 centov na 61,95 USD (54,48 eura) za barel. Naopak, cena americkej ľahkej ropy WTI s januárovým kontraktom klesla. Dosiahla 52,47 USD/barel, čo oproti predchádzajúcej uzávierke predstavuje pokles o 14 centov.