Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Ekonomika

Dohoda OPEC vráti rovnováhu na trh, ale skladové zásoby sotva klesnú

Pohľad na schôdzu členov Organizácie krajín vyvážajúcich ropu (OPEC) vo Viedni, 2.júna 2016. Foto: TASR/AP

Záznamy OPEC ukazujú, že samotný kartel v minulosti plnil svoje ciele zhruba na 80 %.

New York 12. decembra (TASR) - Organizácia krajín vyvážajúcich ropu (OPEC) sa dohodla na znížení svojej produkcie a k dohode pristúpili aj nečlenovia kartelu. Na trhy by sa tak mala vrátiť rovnováha medzi ponukou a dopytom, ale nadmerné skladové zásoby ropy zostanú podľa expertov stále vysoké a budú tak brzdiť rast cien komodity. Dôvodom je doterajšia rekordná úroveň produkcie ropy ako v členských štátoch kartelu, tak v nečlenských.

Na trh s ropou sa vráti rovnováha zhruba v polovici budúceho roka, predpovedá nigérijský minister ropného priemyslu Emmanuel Kachikwu, podľa ktorého sa tak skončí tri roky trvajúce obdobie nadmerných dodávok komodity. Výpočty agentúry Bloomberg News, pri ktorých vychádzala z údajov OPEC, však ukázali, že nadmerné zásoby ropy v skladoch po celý budúci rok takmer neklesnú a zostanú vysoké. A to bude brzdiť rast cien ropy.

Venezuelský minister ropného priemyslu Eulogio del Pino verí, že ceny ropy po dohode o znížení ťažby stúpnu na 60 až 70 USD (56,82 - 66,30 eura) za barel (159 litrov). Podobný názor má aj Saudská Arábia a Irán. Ale vyhliadky na dosiahnutie tohto cieľa nie sú ani zďaleka isté.

Záznamy OPEC ukazujú, že samotný kartel v minulosti plnil svoje ciele zhruba na 80 %. A prinútiť krajiny, ako je Mexiko, Azerbajdžan alebo Kolumbia, aby obmedzili ťažbu, nebude ľahké. Analytici pri takomto scenári odhadujú, že prebytok globálnych skladových zásob ropy sa udrží zhruba na súčasnej úrovni 300 miliónov barelov ropy.