Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 2. máj 2024Meniny má Žigmund
< sekcia Ekonomika

Dolár pokračuje v posilňovaní a dostal sa na 10-mesačné maximum

Ilustračná snímka. Foto: Teraz.sk - Anna Staníková

Euro a britská libra naopak klesli na svoje 6-mesačné minimá. Japonský jen je opäť hlboko v pásme, v ktorom investori počítajú s intervenciou centrálnej banky.

Londýn 27. septembra (TASR) - Americký dolár pokračuje v posilňovaní a uprostred týždňa sa dostal na 10-mesačné maximum.

Euro a britská libra naopak klesli na svoje 6-mesačné minimá. Japonský jen je opäť hlboko v pásme, v ktorom investori počítajú s intervenciou centrálnej banky. Dianie na trhoch aktuálne určujú vyhliadky na to, že úrokové sadzby v USA zostanú vyššie dlhší čas. Dlhopisy USA sa po nedávnom rozsiahlom výpredaji síce stabilizovali, ale ich výnosy zostávajú blízko 16-ročných maxím. TASR o tom informuje na základe správy agentúry Reuters.

Spoločná európska mena v stredu popoludní strácala okolo 0,3 % a obchodovala sa po 1,0534 USD, čo bolo najmenej od 15. marca. Euro sa v 3. kvartáli voči doláru zatiaľ oslabilo o viac než 3 %.

Britská libra v stredu klesla o 0,2 % na 1,2134 USD, čo bolo najmenej od 17. marca, pričom od začiatku prebiehajúceho štvrťroka sa voči doláru oslabila už o viac ako 4 %.

Dolárový index, ktorý meria kurz meny USA voči košu iných hlavných mien, sa dostal na 10-mesačné maximum 106,49 bodu.

"Teraz je jasné, že trhy počítajú s vyššími dlhodobými výnosmi v USA počas dlhšieho obdobia. To je teraz hlavným faktorom, ktorý podporuje dolár," uviedol hlavný devízový stratég banky Nordea Dane Cekov. "Už dávno sme nevideli 10-ročné výnosy na 4,5 %."

Výnosy 10-ročných amerických dlhopisov v stredu klesli na 4,507 % po tom, ako sa v utorok (26. 9.) dostali na 16-ročné maximum 4,566 %. Výnosy 2-ročných dlhopisov v stredu klesli o 2 bázické body na 5,052 %.