Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 30. apríl 2024Meniny má Anastázia
< sekcia Ekonomika

Dolnokubínska mestská firma Tehos zvažuje výrobu vlastnej elektriny

Ilustračná fotka Foto: TASR

Pripravili projekty na inštalovanie štyroch fotovoltaických elektrární priamo na strechách kotolní, každú s maximálnym výkonom 10 kilowattov.

Dolný Kubín 16. apríla (TASR) - Dolnokubínska mestská firma Tehos chce v dohľadnom období posilniť výrobu tepla z obnoviteľných zdrojov a zvažuje výrobu vlastnej elektriny. TASR o tom informoval Martin Buzna z kancelárie primátora mesta.

Pripravili projekty na inštalovanie štyroch fotovoltaických elektrární priamo na strechách kotolní, každú s maximálnym výkonom 10 kilowattov. "Mali by sa nachádzať na strechách kotolní Matúškova, Mierová, Ľudovíta Štúra a na kotolni Bysterec, kde však inštaláciu prípadnej až 60-kilowattovej fotovoltiky komplikuje nevyhovujúca statika strechy," priblížili z radnice.

Mestský výrobca tepla v uplynulom období zmodernizoval aj svoj online dispečing. Ten prináša podrobné informácie o dodávke tepla v reálnom čase. Automatizácia podľa konateľa firmy Stanislava Vilčeka zlepšuje kontrolu a znižuje tepelné straty a v neposlednom rade priaznivo vplýva na cenu tepla. "Okrem online odpočtu dát každú hodinu tento systém umožňuje sledovať stavy kompaktných odovzdávacích staníc," dodal.

Spoločnosť poskytuje teplo 110 bytovým a 69 nebytovým domom v Dolnom Kubíne. Patria tam školy, ubytovne, zdravotnícke zariadenia, športoviská či administratívne budovy. Spolu ide o 179 odberných miest.