Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Ekonomika

Domáce hnedé uhlie cenu elektriny nezdraží, zmeny platia do konca roka

Ilustračná snímka. Foto: FOTO TASR - Radovan Stoklasa

Pre rok 2019 ÚRSO uskutoční novú cenovú reguláciu TpS, ako aj nákladov na výrobu elektriny z domáceho uhlia, kde budú zohľadnené nové vstupy z trhového prostredia.

Prievidza 14. septembra (TASR) - Domáce hnedé uhlie rozhodne cenu elektriny nezdraží. Tvrdia to Hornonitrianske bane Prievidza (HBP). Spoločnosť vo svojom stanovisku v tejto súvislosti upozornila na to, že aktuálne zvýšenie nákladov na výrobu elektriny z domáceho uhlia má platiť len od septembra do konca tohto roka.

"Predmetné zvýšenie tarify za prevádzkovanie systému (TpS), respektíve nákladov na výrobu elektriny z domáceho uhlia platí len štyri mesiace, pretože Úrad pre reguláciu sieťových odvetví (ÚRSO) akceptoval aktualizáciu nákladov na nákup emisných kvót na zvyšok roka 2018," spresnila hovorkyňa firmy Adriana Siváková.

Pre rok 2019 ÚRSO podľa nej uskutoční novú cenovú reguláciu TpS, ako aj nákladov na výrobu elektriny z domáceho uhlia, kde budú zohľadnené nové vstupy z trhového prostredia. Rastúca trhová cena elektriny, za ktorú predávajú Slovenské elektrárne, by mala vykompenzovať zvýšené náklady na emisné kvóty. "Zvýšené náklady na obstaranie emisných kvót CO2, ktoré musia znášať Slovenské elektrárne sú príjmom štátu, teda štátneho rozpočtu. Hornonitrianske bane Prievidza ani Slovenské elektrárne z toho nijako neprofitujú," zdôraznila Siváková.

ÚRSO v rámci svojich kompetencií a cenovej regulácie každoročne stanovuje a prehodnocuje tarifu za prevádzkovanie systému. Tá pozostáva z kompenzácií nákladov na výrobu elektriny z obnoviteľných zdrojov, kombinovanej výroby elektriny a tepla, nákladov na výrobu elektriny z domáceho uhlia a na organizovanie krátkodobého trhu s elektrinou. Od 1. septembra tohto roka sa zvýšila zložka TpS pokrývajúca náklady na výrobu elektriny z domáceho uhlia z pôvodných 4,3559 eura za megawatthodinu (MWh) na súčasných 5,1428 eura za MWh. Ostatné zložky TpS sú vo výške 21,8452 eura za Mwh.

"Stalo sa tak na základe žiadosti Slovenských elektrární z dôvodu enormného rastu ceny emisných kvót CO2 na trhu. Priemerná cena v rokoch 2016 a 2017 bola na úrovni asi 5,50 eur za tonu, pričom v súčasnosti sa pohybuje na úrovni 21 eur za tonu. Zložka TpS pokrývajúca náklady na výrobu elektriny z domáceho uhlia sa od roku 2014 nezvyšovala (4,4337 eura za MWh v rokoch 2014 – 2016), pričom dokonca v rokoch 2017 a 2018 došlo k jej miernemu poklesu na 4,3559 eura za MWh," priblížila Siváková. Ide tak podľa nej o prvý nárast za ostatných päť rokov.

"Tvrdenia opozičných politikov, ako aj rôznych analytikov o raste podpory na úroveň 115,7 milióna eur považujú bane za zavádzajúce verejnosť, pretože predmetné zvýšenie tarify z titulu podpory výroby elektriny z domáceho uhlia bude platiť iba štyri mesiace v tomto roku. Za predchádzajúcich osem mesiacov tohto roka prebiehala výroba elektriny podľa pôvodného rozhodnutia ÚRSO, čiže celková podpora v roku 2018 bude podstatne nižšia, ako to uvádzajú niektorí politici a analytici," dodala hovorkyňa.

ÚRSO vo svojom stanovisku tento týždeň potvrdil, že zvýšenie jednej zo zložiek TpS schválil z dôvodu nárastu cien emisných povoleniek na svetových trhoch, ktoré oproti minulému roku vzrástli viac ako štvornásobne. "Úrad tento nárast v zmysle platnej legislatívy musel regulovanému subjektu Slovenským elektrárňam akceptovať ako výraznú zmenu ekonomických parametrov," vysvetlil hovorca ÚRSO Radoslav Igaz.

Opozičný poslanec Karol Galek (SaS) tento týždeň informoval, že podáva podnet na Generálnu prokuratúru (GP) SR, aby prešetrila zvýšenie cien elektriny. Chce tak podľa vlastných slov zabrániť tomu, aby sa ľudia museli skladať ďalších 18 miliónov eur na elektrinu. Podľa neho sa touto sumou rozhodol ÚRSO zvýšiť dotácie na výrobu elektriny z domáceho uhlia.