Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Ekonomika

Domácnosti by pre lacnejší plyn nemali čakať len na regulačný úrad

Ilustračné foto Foto: TASR/AP

Pre odberateľov - domácnosti je určite pozitívne, že sa ceny plynu znižujú.

Bratislava 29. júla (TASR) - Domácnosti by nemali na lacnejší plyn vždy čakať len na rozhodnutia regulačného úradu, ale mali by aj sami aktívne hľadať nižšiu cenu plynu, a to napríklad prechodom k tzv. alternatívnym dodávateľom. Uviedol to pre TASR analytik portálu energieprevas.sk Jozef Badida v reakcii na dnešné oznámenie Úradu pre reguláciu sieťových odvetví (ÚRSO), ktorý ohlásil, že ceny plynu pre domácnosti sa od 1. septembra 2015 priemerne znížia o 3,91 %.

"Pre odberateľov - domácnosti je určite pozitívne, že sa ceny plynu znižujú. Nemali by však pasívne vyčkávať na rozhodnutie ÚRSO, keďže ten určuje len maximálne ceny plynu, ale vo vlastnom záujme by mali hľadať aj lacnejších dodávateľov na trhu," spresnil Badida.


Pripomenul zároveň, že dodávatelia plynu neustále poukazujú na fakt, že koncová cena plynu nie je tvorená len cenou komodity, ktorá sa odvíja od medzinárodných a svetových cien plynu, ale zahŕňa aj ostatné tarify, napríklad rôzne sieťové poplatky.

"Na ich výšku by sa mal regulačný úrad tiež pozrieť. V tejto oblasti by sa možno našiel priestor na ďalšie znižovanie ceny," poznamenal analytik portálu energieprevas.sk.

Dnes ohlásené zníženie koncových cien plynu podľa šéfredaktorky portálu energia.sk Lenky Ferenčákovej istým spôsobom odráža vývoj na určujúcom trhu s plynom (NCG, burza v Nemecku) v minulých mesiacoch. "Avizované zníženie koncovej ceny plynu od septembra približne zodpovedá vývoju na trhu, ktorý nastal od novembra 2014. Odvtedy sa cena plynu výrazne znižovala. Na jar 2015 sa ustálila a zostala približne na rovnakej úrovni," doplnila Ferenčáková.

Predseda ÚRSO Jozef Holjenčík dnes na brífingu v Bratislave oznámil, že ceny za dodávku plynu pre domácnosti na Slovensku sa od 1. septembra 2015 znížia oproti v súčasnosti platným cenám o 3,91 %. Priemerná cena za dodávku plynu malým podnikom tiež klesne, a to o 3,7 %.