Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Ekonomika

Podpredseda EK vyzýva Atény, aby v rokovaniach pridali do kroku

Valdis Dombrovskis, archívne foto Foto: TASR/AP/Yves Logghe

Vylúčenie Grécka z eurozóny Dombrovskis vylúčil.

Atény/Brusel 30. mája (TASR) - Európska komisia (EK) znovu vyzvala Grécko ohrozené bankrotom, aby v ťažkých rokovaniach so svojimi medzinárodnými veriteľmi pridalo do kroku. Informuje o tom agentúra DPA. "Čas sa kráti, potrebuje rozsiahly a dôveryhodný balík reforiem, ktorý je grécka vláda pripravená realizovať," povedal podpredseda EK Valdis Dombrovskis pre dnešné vydanie aténskeho denníka Kathimerini.

Vylúčenie Grécka z eurozóny Dombrovskis vylúčil. "Jediným scenárom, s ktorým sa zaoberáme, je, že Grécko zostane v EÚ," dodal. Reformy, ktoré sa od Atén vyžadujú, sú nielen v záujme veriteľov, ale aj samotných Grékov. "Bez reforiem sa grécka ekonomika nezotaví, nevytvorí nové pracovné miesta a sociálne problémy pretrvajú," zdôraznil predstaviteľ EK.

Grécko by malo dostať do konca júna v rámci dohodnutej pomoci v minulosti ešte 7,2 miliardy eur. Veritelia mu ich poskytnú, len ak sa ľavicová vláda Alexisa Tsiprasa zaviaže splniť viaceré dôležité reformy.

Na stretnutí ministrov financií a šéfov centrálnych bánk siedmich najbohatších demokracií na svete (skupina G7), ktoré sa skončilo v piatok (29.5.) v Drážďanoch, nemecký spolkový minister financií Wolfgang Schäuble tlmil optimizmus o skorej dohode Atén s veriteľmi. Podľa neho sa pozitívne správy prichádzajúce z Atén neprejavujú v celom rozsahu na úrovni rozhovorov ich predstaviteľov s veriteľmi.