Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Ekonomika

Domrovskis: Od správania sa Grécka záleží jeho zotrvanie v eurozóne

Valdis Dombrovskis Foto: TASR/AP/Yves Logghe

Ak nebude obnovená dôvera a pokiaľ nebude predložený žiadny dôveryhodný program reforiem, odchod z eurozóny nemôže byť podľa podpredsedu Európskej komisie vylúčený.

Brusel 7. júla (TASR) - Grécky odchod z eurozóny "nie je vylúčený", ak vláda z Atén nepredstaví "vierohodný reformný balík". Uviedol dnes podpredseda Európskej komisie (EK) pre euro a sociálny dialóg Valdis Dombrovskis len niekoľko hodín pred začatím mimoriadneho summitu eurozóny v Bruseli.

Začiatok rokovaní najvyšších lídrov 19 členských krajín eurozóny sa posunul na 18.30 h. Prítomní premiéri a prezidenti sa majú zaoberať šancami na zotrvanie Grécka v spoločnej menovej únii.

"Ak nebude obnovená dôvera a pokiaľ nebude predložený žiadny dôveryhodný program reforiem, odchod z eurozóny nemôže byť vylúčený," povedal Dombrovskis po príchode na zasadnutie ministrov financií eurozóny, ktoré predchádza večernému eurosummitu.

Dnes doobeda, v rámci vystúpenia na pôde Európskeho parlamentu v Štrasburgu, predseda EK Jean-Claude Juncker povedal, že chce zabrániť odchodu Grécka z eurozóny a že "je čas vrátiť sa k rokovaciemu stolu".