Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Ekonomika

Dopady brexitu: Anglicko bude investične menej príťažlivé

Na snímke zamestnankyňa počas výroby nového elektromobilu BMW i3 v rámci oficiálneho štartu veľkoobjemovej výroby v závode nemeckej automobilky BMW AG v Lipsku. Foto: TASR/AP
Foto: TASR/AP

Takáto zásadná zmena bude podľa firmy nevyhnutne viesť k neistote v celej ekonomike aj na realitných trhoch.

Mníchov 25. júna (TASR) - Brexit bude mať podľa názoru experta na automobilový priemysel Stefana Bratzela z vysokej školy Bergisch Gladbach "zreteľne negatívne vplyv na automobilový sektor" v krajine. Najvýraznejšie sa prejaví u výrobcov ako Nissan alebo BMW, ktorí majú na Britských ostrovoch závody s veľkou kapacitou.

Anglicko mimo EÚ bude ako cieľ investícií menej príťažlivé. Bratzel očakáva postupný odchod automobiliek z jeho územia. Výrobcovia a ich subdodávatelia už teraz prehodnocujú investície, ktoré by mali v krátkom čase realizovať. Dôvodom je neistota a pravdepodobné vyššie celkové náklady. Profesor predpokladá, že v strednodobom a dlhodobom horizonte dôjde k presťahovaniu kapacít na európsku pevninu.

Očakáva, že rokovania EÚ s Veľkou Britániou budú dlhé a ťažké, lebo únia bude chcieť odradiť tých, čo by chceli ísť v britských šľapajach.

Koncern BMW vyrobil vlani v Anglicku viac ako 200.000 vozidiel Mini a polovicu z nich exportoval. Nissan a Jaguar Land Rover, ktorý patrí do indického koncernu Tata, tam vlani vyrobili po 500.000 vozidiel, Toyota 190.000 a dcéra amerického General Motors Opel-Vauxhall 140.000.


Moodys znížila Británii úverovú známku na AA1

Agentúra Moody's pohrozila Británii po hlasovaní za vystúpenie z Európskej únie (EÚ) znížením úverovej známky. Informovala o tom agentúra DPA.

Moody's v piatok (24. 6.) večer zhoršila výhľad ratingu Británie zo stabilného na negatívny. Rating dlhodobých záväzkov krajiny zostáva na úrovni AA1. Agentúra zároveň potvrdila rating EÚ na najvyššej úrovni AAA.



Moody's počíta s tým, že brexit bude mať negatívny vplyv na rast britskej ekonomiky. Zvýšená neistota môže viesť k obmedzeniu výdavkov a investícií, čo spomalí rast. Preto experti znížili prognózu rastu ekonomiky krajiny.

Chaos na frankfurtskej burze

Rozhodnutie Britov v referende opustiť Európsku úniu (EÚ), ktoré prekvapilo aj investorov na nemeckej akciovej burze vo Frankfurte nad Mohanom, bude zrejme hlavným faktorom pokračujúceho chaosu na nej aj v nasledujúcom týždni. Konštatuje to agentúra DPA. K náhlej zmene na nej došlo v piatok (24.6.) po zverejnení výsledkov britského referenda.

Experti sa zhodujú, že istý čas potrvá, kým burzy strávia šok vyvolaný výsledkom hlasovania o brexite.

V piatok hlavný index frankfurtskej akciovej burzy DAX klesol o 6,82 % na 9557,16 bodu. Predtým niekoľko dni kalkulovali burziáni so zotrvaním Veľkej Británie v spoločenstve, DAX výrazne posilňoval, preto klesla jeho hodnota v porovnaní s piatkom (17.6.) len o 0,77 %.

Socha eura pred Európskou centrálnou bankou vo Frankfurte nad Mohanom
Foto: TASR/AP


Podľa úvah expertov nemeckej krajinskej banky Helaba potenciál poklesu indexu DAX je na úroveň 8500 až 8000 bodov. Niekde v tomto rozmedzí sa nachádza bod obratu a index začne znovu rásť.

Ako rýchlo sa investori vrátia na burzy, to bude vo veľkej miere závisieť od reakcií centrálnych bánk. Bank of England (BoE), britská centrálna banka, už na konci týždňa oznámila, že prijme všetky nevyhnutné opatrenia na dosiahnutie stability trhu. Uviedla, že na tento zámer vyčlení miliardy libier.

Brexit môže krátkodobo oslabiť dopyt nájomcov po nehnuteľnostiach

Po úvodnom šoku však možno očakávať opätovný nárast aktivity. Konštatovala to realitno-poradenská spoločnosť JLL v reakcii na štvrtkové (23.6.) referendum, v ktorom si občania Veľkej Británie zvolili odchod z Európskej únie.

FOTO TASR - Jozef Ďurník
Foto: TASR


Takáto zásadná zmena bude podľa firmy nevyhnutne viesť k neistote v celej ekonomike aj na realitných trhoch, v prípade dobre zvládnutého odchodu však môžu byť jej najzávažnejšie dôsledky najviac citeľné počas nasledujúcich dvoch rokov.

V krátkodobom horizonte môžeme očakávať oslabený dopyt zo strany nájomcov, keďže firmy budú venovať viac času prehodnocovaniu svojich investičných a expanzných rozhodnutí,“ predpovedá poradenská spoločnosť.

Úvodné reakcie na realitných trhoch vrátane slovenského môžu byť podľa nej do značnej miery prehnané. „Po úvodnom šoku však možno očakávať opätovný nárast aktivity v nadväznosti na znovu sa objavujúce možnosti najmä na kľúčových britských trhoch, a taktiež z dôvodu oslabujúcej libry. Nálada v spoločnosti a cenotvorba budú zohrávať kľúčovú úlohu pri strategickom rozhodovaní firiem,“ domnieva sa JLL.

V krátkodobom a strednodobom horizonte očakáva zhoršovanie nálady investorov na britskom trhu. Považuje za pravdepodobné, že počas nasledujúcich dvoch rokov sa výnosy z nehnuteľností na britských trhoch znehodnotia približne o 10 %.

Firma zároveň predpokladá, že sa môžu objaviť aj pozitívne dôsledky predovšetkým na zvyšných vyspelých trhoch Európy. V súvislosti s pohybom meny môžu byť podľa nej niektoré časti britského trhu krátkodobo zaujímavé pre medzinárodných investorov, minimálne kým nestálosť meny opadne.

Táto udalosť môže byť spúšťačom pre mnohých investorov, ako aj pre ostatné firmy k tomu, aby urobili zmeny vo svojich súčasných stratégiách na realitných trhoch. Niektoré rozhodnutia môžu aj naďalej zostať odložené, alebo budú prehodnotené úplne. Všetko bude závisieť od pripravenosti EÚ, rýchlosti rokovaní a politického konsenzu,“ uviedol vedúci oddelenia oceňovania nehnuteľností a prieskumu trhu JLL Slovensko Peter Nitschneider.

Čína: Brexitom už nie pre Čínu Británia mostom

Odchod Veľkej Británie z EÚ vyvolal u čínskych obchodníkov zdržanlivosť a v budúcnosti zrejme nebudú tak veľa v nej investovať. Informuje agentúra DPA.

Foto: TASR/AP


Experti, diplomati a predstavitelia hospodárstva dnes na Letnom Davose v čínskom prístavnom meste Tchien-ťin videli výsledok britského referenda ako úder pre spoluprácu Číny a Británie. Výsledok „vyvolal zdržanlivosť“, uviedol nemenovaný diplomat. „Pre čínskych investorov stráca Veľká Británia so svojimi liberálnymi pravidlami premosťovaciu funkciu pre európsky spoločný trh“. Okrem toho je v hre aj zvýšená neistota.

Brexit sa stal nečakane hlavnou témou Letného Davosu organizovaného Svetovým hospodárskym fórom. Podujatie sa začalo dnes.

Fratzsche r: Brexit je potrebné brať ako budíček

Brexit je potrebné brať ako budíček, aby sme dobehli doteraz odkladané reformy Európskej únie (EÚ), uviedol šéf Nemeckého inštitútu pre výskum ekonomiky (DIW) Marcel Fratzscher. Informovala o tom agentúra DPA.

Foto: TASR/AP


Fratzscher tvrdí, že potom, čo Briti odhlasovali vystúpenie z únie, musí EÚ urobiť jasný rez. "Nemyslím si, že je v záujme Európanov, aby dali Britom nejakú dobrú dohodu," povedal šéf DIW pre agentúru DPA. "Brexit znamená: Ste vonku." Každý ústupok by podľa neho mohol totiž vyvolať dominový efekt. Fratzscher požaduje zintenzívnenie integrácie EÚ.

"Musíme však od základu vyčistiť bankový systém," uviedol Fratzscher. "V tom je najväčšia zraniteľnosť EÚ." Mnoho bánk má vo svojich bilanciách ešte stále veľký objem zlých úverov. Fratzscher okrem toho navrhuje celoúniové poistenie proti nezamestnanosti. "Európe chýba identita. Potom by ľudia videli: Aj mne prináša únia výhody."

Tlak na reformy je veľký, v opačnom prípade môžu v krajinách, ako sú Taliansko, Francúzsko alebo Holandsko, vzniknúť podobné pohyby ako v Británii. "Obávam sa, že Taliansko je ďalším dominovým kameňom." Rím totiž robí príliš málo na riešenie problémov bánk. Navyše rast ekonomiky je slabý a verejný dlh obrovský.