Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 21. máj 2024Meniny má Zina
< sekcia Ekonomika

Airbus varuje letecké spoločnosti pred novými meškaniami dodávok

Ilustračná snímka. Foto: Teraz.sk - Ondrej Podolinský

Airbus začal rok s nárastom dodávok o 50 % v januári 2024 v porovnaní s rovnakým mesiacom minulého roka, keď zápasil s nedostatkom dielov.

Paríž 9. februára (TASR) - Európsky výrobca lietadiel Airbus začal upozorňovať letecké spoločnosti na novú vlnu meškania dodávok. Posunul odovzdávania niektorých lietadiel, ktoré boli pôvodne naplánované na koniec roka 2024 a časti roku 2025, o niekoľko mesiacov v dôsledku pretrvávajúcich problémov s dodávkami komponentov. Uviedli to v piatok zdroje z odvetvia, ktoré nechceli byť menované. TASR o tom informuje na základe správy Reuters.

Hovorca Airbusu odmietol túto správu komentovať. Uviedol len, že spoločnosť je so zákazníkmi "v neustálom dialógu a prostredie je stále náročné".

Airbus začal rok s nárastom dodávok o 50 % v januári 2024 v porovnaní s rovnakým mesiacom minulého roka, keď zápasil s nedostatkom dielov.

Dodávky motorov a iných komponentov však zostávajú stále relatívne obmedzené. Nedostatok lietadiel, ktoré sú potrebné na uspokojenie oživeného dopytu, môže podľa účastníkov minulotýždňovej konferencii Airline Economics v Dubline trvať roky.

Predseda spoločnosti Air Lease Steven Udvar-Hazy na konferencii povedal, že mnohé lietadlá Airbus a Boeing s jednou uličkou už meškajú rok alebo deväť či osem mesiacov. Takéto meškania sa podľa neho stávajú normou.

Airbus minulý rok prekročil svoj cieľ dodávok, keď leteckým spoločnostiam a leasingovým spoločnostiam odovzdal 735 lietadiel. Analytici spoločnosti Jefferies očakávajú, že európsky koncern sa zameria na dodávku približne 800 lietadiel v rok 2024, keď 15. februára zverejní výsledky.