Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Ekonomika

POZOR: Oddnes sa menia cestovné poriadky vlakov a autobusov

Ilustračná snímka Foto: TASR/František Iván

Novinkou štátneho osobného dopravcu Železničnej spoločnosti Slovensko je napríklad návrat IC vlakov na trať medzi Bratislavou a Košicami.

Bratislava 10. decembra (TASR) - Ľudia, ktorí dochádzajú do práce či do škôl vlakmi alebo autobusmi, by si mali skontrolovať časy príchodov a odchodov spojov. Oddnes totiž na Slovensku dochádza k pravidelnej úprave cestových poriadkov autobusových aj vlakových spojov.

Novinkou štátneho osobného dopravcu Železničnej spoločnosti Slovensko (ZSSK) je napríklad návrat InterCity (IC) vlakov na trať medzi Bratislavou a Košicami. Denne budú premávať dva páry týchto vlakov a zastavovať budú v staniciach Trnava, Žilina, Poprad a Kysak.

Okrem toho dopravca pridá nový priamy vozeň z východu Slovenska do Viedne či priame spojenie Zvolena a Banskej Bystrice s Ostravou. Dopravca bude denne vypravovať v priemere 1445 vlakov, z toho 203 diaľkových a 1242 regionálnych a prímestských. Zastavovať budú v 690 staniciach a jazdiť budú po 2800 kilometroch tratí na Slovensku.

Novinkou súkromného dopravcu RegioJet je nové vlakové spojenie Bratislavy s Brnom a Prahou. Už v sobotu vypravila spoločnosť prvý mimoriadny vlak na tejto linke s odchodom z Prahy o 14.40 h. Od nedele 11. decembra budú na trase pravidelne premávať vlaky dvakrát denne v každom smere. Celkovo bude dopravca od zmeny cestovného poriadku vypravovať 34 diaľkových vlakov denne a približne 50 spojov na regionálnej trase Bratislava – Komárno.

Cestovné poriadky budú upravovať aj niektorí autobusoví dopravcovia. Keďže autobusovú dopravu zabezpečujú v regiónoch Slovenska rôzni dopravcovia, ľudia by si mali skontrolovať, či dopravca v danom kraji pristupuje k zmene cestovného poriadku.

Napríklad SAD Zvolen avizuje oddnes zmenu cestovných poriadkov prímestskej, mestskej a diaľkovej dopravy. "Z tohto dôvodu prosíme cestujúcich, aby si vopred overili prevádzkovanie liniek a spojov, ktorými cestujú, aby sme spoločne predišli nepríjemným situáciám pri prípadnej zmene vedenia spoja," upozorňuje dopravca na svojej internetovej stránke.

Podobne aj SAD Prešov upravuje cestovné poriadky v prímestskej, diaľkovej a medzinárodnej doprave a cestovné poriadky mení aj SAD Žilina. "Zmeny sa týkajú cestovných poriadkov na linkách v regiónoch Žilina, Martin, Čadca, Bytča a Kysucké Nové Mesto," uvádza dopravca na internetovej stránke. Väčšina zmien súvisí podľa spoločnosti s prípojmi na vlakové spojenia a s návozom zamestnancov do práce. "Celkovo bolo vykonaných 296 zmien, a to z dôvodu, že decembrový termín zmien je hlavný termín, kedy sa vykonávajú najväčšie úpravy v cestovných poriadkoch," dodala spoločnosť.

Podobne aj bratislavský dopravca Slovak Lines pristupuje k zmene cestovných poriadkov v prímestskej autobusovej doprave. "Základy zmien tvoria cestovné poriadky vlakov, a to v tých regiónoch, kde sa zabezpečuje prípojová doprava k vlakom respektíve od vlakov," priblížila hovorkyňa spoločnosti Eva Vozárová. Deje sa tak podľa jej slov predovšetkým v termináloch v Malackách, Pezinku či v Senci, ale aj v ostatných prestupných staniciach ako sú napríklad Veľké Leváre, Plavecký Štvrtok či Šenkvice alebo Cífer.

V Trnavskom kraji bude ZSSK vypravovať 96 diaľkových a 265 prímestských vlakov



V Trnavskom kraji bude Železničná spoločnosť Slovensko (ZSSK) od zmeny cestovného poriadku v nedeľu 11. decembra vypravovať spolu 96 diaľkových a 265 prímestských vlakov. Celkovo budú spoje zastavovať v 42 staniciach a jazdiť budú po 226 kilometroch železničných tratí regiónu.

Upravený grafikon železničnej dopravy prinesie napríklad nový vlak s predĺženou trasou v nedeľu. Pôjde o regionálny rýchlik Cassovia, ktorý z Košíc vyráža o 18.08 h, do Trnavy príde o 23.38 h a do Bratislavy o 0.13 h. "V súčasnosti vlak na tejto trase v uvedenom čase premáva z Košíc len do Trenčína," vysvetlil hovorca ZSSK Tomáš Kováč.

Zároveň sa podľa dopravcu zlepší aj večerné spojenie s Košicami rýchlikom s odchodom o 18.25 h z Trnavy, ktorý bude premávať každý deň okrem soboty. Tiež regionálny rýchlik Javorina s odchodom z Bratislavy o 18.55 h cez Trnavu (19.27 h) až do Žiliny (21.44 h) bude po novom premávať aj v nedeľu, kým doteraz jazdil len cez pracovné dni.

Znovuzavedenie InterCity vlakov na trase Bratislava – Košice si pritom podľa dopravcu vyžiada úpravu regionálnych expresov. Po zmene cestovného poriadku tak pôjde nový vlak z Bratislavy o 15.17 h, s príchodom do Trnavy o 15.59 h a pôjde až do Trenčína (17.10 h). Spoj bude premávať cez pracovné dni.

Súčasný regionálny expres Pezinčan s odchodom z Bratislavy o 15.39 h, ktorý prichádza do Trnavy o 16.16 h a následne do Trenčína o 17.18 h však pôjde po zmene cestovného poriadku v skrátenej trase medzi Bratislavou a Pezinkom.

Prímestské vlaky medzi Trnavou a Bratislavou pritom podľa ZSSK premávajú v časoch rannej dopravnej špičky približne každých 20 minút, opačným smerom popoludní trikrát za hodinu. "Celkovo medzi Bratislavou a Trnavou prejde v bežný pracovný deň v oboch smeroch spolu 88 vlakov," vyčíslil Kováč.


V Žiline a vo Vrútkach sa upravia večerné vlaky aj ranné spoje v špičke


Zlepšenie prípojovosti vlakov v Žiline a vo Vrútkach vo večerných hodinách či lepšie dochádzanie do Žiliny v rannej špičke. To sú zmeny, ktoré má v Žilinskom kraji priniesť úprava cestovného poriadku vlakov štátneho dopravcu Železničnej spoločnosti Slovensko (ZSSK). Do platnosti vstúpi v nedeľu 11. decembra.

Večerný vlak zo Žiliny do Liptovského Mikuláša tak bude po novom odchádzať o 26 minút neskôr, teda o 21.50 h. Tým sa podľa dopravcu umožní cestovať týmto spojom aj zamestnancom ŽOS Vrútky z popoludňajšej zmeny.

"Posunutím odchodu osobného vlaku zo Žiliny na 21.50 h sa vytvorí aj prípoj od večerného expresného vlaku z Prahy, ktorý príde do Žiliny o 21.35 h. Teraz vlak zo Žiliny do Liptovského Mikuláša odchádza o 21.24 h," doplnil hovorca ZSSK Tomáš Kováč.

Čo sa týka ranných spojov, osobný vlak z Liptovského Mikuláša s odchodom o 6.35 h príde po novom do Žiliny o 18 minút skôr, teda o 8.05 h. Vo Vrútkach už nebude čakať na predchádzanie komerčným vlakom.

Od úpravy cestovného poriadku bude tiež ranný školský vlak z Trenčína do Žiliny s príchodom o 7.07 h pokračovať až do Kraľovian. "Vlak bude zostavený z elektrickej poschodovej jednotky a zabezpečí tak väčšie pohodlie aj pre dochádzajúcich do Turian a Sučian. V súčasnosti musia prestupovať v Žiline," opísal Kováč.

Zároveň bude osobný vlak s odchodom zo Žiliny o 17.57 h smerujúci do Skalitého od nedele premávať denne, doteraz nepremával v sobotu. Tiež osobný vlak z Čadce bude odchádzať skôr, a to o 17.27 h, aby zabezpečil v Žiline prestup na InterCity vlak do Bratislavy.

Celkovo bude ZSSK v Žilinskom kraji po úprave cestovného poriadku vypravovať 139 diaľkových a 284 prímestských vlakov. Obsluhovať bude 104 staníc a na väčšine trás budú spoje s pravidelným prestupom 20 minút, maximálne do 30 minút.