Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 1. jún 2024Meniny má Žaneta
< sekcia Ekonomika

Spoľahlivá a bezpečná doprava v Bratislave aj vďaka eurofondom

Foto: OPD

Projekty v Bratislavskom kraji sú zamerané na zabezpečenie kvalitného, bezpečného a spoľahlivého systému mestskej hromadnej dopravy v hlavnom meste SR.

Bratislava 15. júla (OTS) - Bratislavský samosprávny kraj nemôže vzhľadom na výšku svojho HDP využívať pomoc z Európskeho fondu regionálneho rozvoja (ERDF). Projekty v Bratislavskom kraji sú zamerané na zabezpečenie kvalitného, bezpečného a spoľahlivého systému mestskej hromadnej dopravy v hlavnom meste SR. V rámci OPD 2007 – 2013 sa na území Bratislavského kraja realizujú projekty zo zdrojov EÚ v celkovej výške 743.976 eur (suma k 20. 6. 2013).

PO 4 – Infraštruktúra a dopravné prostriedky integrovaných dopravných systémov

Projekty sa týkajú najmä dvoch najväčších slovenských miest, Bratislavy a Košíc. Ich cieľom je zjednodušiť cestovanie a zlepšiť dostupnosť železničnej a koľajovej dopravy.

. Nosný systém mestskej hromadnej dopravy, prevádzkový úsek Janíkov dvor - Šafárikovo námestie v Bratislave, 1. časť Šafárikovo námestie - Bosákova ulica (vrátane rekonštrukcie Starého mosta)

. Obnova vozidlového parku trolejbusov Bratislava

. Obnova vozidlového parku električiek v Bratislave

. Mobilné prostriedky pre prímestskú a regionálnu železničnú osobnú dopravu v rámci Integrovaných dopravných systémov (IDS) pre Bratislavu a Košice

. Terminály integrovanej osobnej prepravy (TIOP) v Bratislave (projektová dokumentácia)

. Informačný systém Integrovaného dopravného systému (IDS) Bratislavského kraja

. IDS BA - rekonštrukcia a modernizácia železničnej zastávky Bratislava – Vinohrady (projektová dokumentácia)

. Modernizácia električkovej trate - Vajnorská radiála (projektová dokumentácia)

. Modernizácia električkovej trate - Ružinovská radiála (projektová dokumentácia)

. Modernizácia električkovej trate - Karlovoveská radiála (projektová dokumentácia)

. Nosný systém mestskej hromadnej dopravy, prevádzkový úsek Janíkov dvor - Šafárikovo námestie v Bratislave, 2. časť Bosákova ulica - Janíkov Dvor (projektová dokumentácia)

. Záchytné parkoviská pre IDS Bratislavského samosprávneho kraja v dopravných bodoch Zohor, Nové Košariská, Ivanka pri Dunaji a Pezinok

. Technicko-ekonomická štúdia: implementácia integrovaného dopravného systému na území Bratislavy s dosahom na priľahlé regióny

. Technicko-ekonomická štúdia: koľajová trať na území mestskej časti Bratislava Petržalka

. Modernizácia Dúbravskej radiály - úsek Hanulova – Saratovská

. Trolejbusová trať OC Lamač - Brnianska - OC AVION (projektová dokumentácia)

PO 6 – Železničná verejná osobná doprava

Nákup 32 nových moderných vlakových súprav s cieľom zvýšiť počet cestujúcich verejnou železničnou dopravou.

NAJVÝZNAMNEJŠIE PROJEKTY:

Obnova vozidlového parku električiek v Bratislave

Do roku 2015 sa pripravuje nákup 30 nových nízkopodlažných električiek, ktoré by uľahčili prepravu zdravotne postihnutým ľuďom, starším osobám či mamičkám s kočíkmi v hodnote 90 mil. eur, z toho Európska únia preplatí 85 %.

Nosný systém mestskej hromadnej dopravy, prevádzkový úsek Janíkov dvor - Šafárikovo námestie v Bratislave, 1. časť Šafárikovo námestie - Bosákova ulica

Projekt zahŕňa rekonštrukciu Starého mosta v rámci výstavby električkovej trate spájajúcej centrum mesta so sídliskom Petržalka. Električková trať by mala byť dokončená a uvedená do prevádzky do konca roku 2015. Hlavným cieľom stavby je začať budovať prepravný systém, ktorý bude v budúcnosti schopný prevziať na seba rozhodujúci podiel prepravy cestujúcich v mestskej hromadnej doprave v hlavnom meste. Celková hodnota projektu je 84 mil. eur, z toho Európska únia preplatí 85 %.

Obnova vozidlového parku trolejbusov Bratislava

Do roku 2015 sa pripravuje nákup 80 nových trolejbusov v hodnote 49 mil. eur, z toho Európska únia preplatí 85 %.

Spracovanie Územného generelu mesta Bratislava

Územný generel komplexným spôsobom zanalyzuje dopravnú situáciu v hlavnom meste SR a navrhne najvhodnejšie riešenia na rozvoj nosného systému hromadnej dopravy v Bratislave. V rámci generelu budú priebežne realizované dopravné prieskumy zamerané napríklad na dopravné zvyklosti a správanie obyvateľov mesta a regiónu, vrátane cezhraničného presahu do Rakúska.

Operačný program Doprava (OPD) predstavuje programový dokument Slovenskej republiky pre čerpanie pomoci z fondov Európskej únie v sektore dopravy na roky 2007 – 2013 (Kohézny fond, Európsky fond regionálneho rozvoja). Jeho globálnym cieľom je podpora trvalo udržateľnej mobility prostredníctvom rozvoja dopravnej infraštruktúry a rozvoja verejnej osobnej dopravy. Realizáciou tohto cieľa sa prispeje k zlepšeniu dostupnosti SR, jednotlivých regiónov a ich vzájomného prepojenia a k znižovaniu regionálnych disparít a k podpore rozvoja ekonomických aktivít a zvyšovaniu konkurencieschopnosti SR. OPD má na roky 2007-2013 vyčlenený celkový rozpočet 3,8 miliardy eur. Ministerstvo dopravy, výstavby a regionálneho rozvoja SR tieto financie zo zdrojov Európskej únie a štátneho rozpočtu prerozdeľuje na významné dopravné projekty, ako sú výstavba diaľnic, obnova ciest, modernizácia železníc, nákup nových vlakov či budovanie verejnej koľajovej dopravy v Bratislave a Košiciach. Prioritné osi OPD: PO1 - Železničná infraštruktúra PO2 - Cestná infraštruktúra (TEN-T) PO3 - Infraštruktúra intermodálnej prepravy PO4 - Infraštruktúra a dopravné prostriedky integrovaných dopravných systémov PO5 - Cestná infraštruktúra (rýchlostné cesty a cesty I. triedy) PO6 - Železničná verejná osobná doprava PO7 - Technická pomoc

Investícia do Vašej budúcnosti
Projekt technickej pomoci OPD "Poskytovanie služieb informačnej kampane Operačného programu Doprava 2007-2013" je spolufinancovaný z Európskeho fondu regionálneho rozvoja.