Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Ekonomika

Po japonských železničných tratiach budú jazdiť rolujúce hotely

Ilustračné foto Foto: TASR/František Iván

Šiki-šima je názov luxusných vlakových súprav, ktoré železničné spoločnosti East Japan Railways a West Japan Railways zaradia na svoje trate 17. júna 2017.

Tokio 6. decembra (TASR) - Šiki-šima je názov luxusných vlakových súprav, ktoré železničné spoločnosti East Japan Railways (JR East) a West Japan Railways (JR West) zaradia na svoje trate 17. júna 2017. Nazývajú ich aj "pohyblivé hotely".

Japonsku už roky robia dobré meno super rýchlovlaky Šinkanzen. Sú nielen bezpečné, vzorovo čisté, ale aj na minútu presné.

Súpravy Šiki-šima budú voziť bohatých domácich dôchodcov po krajine a zrejme upútajú aj pozornosť zvedavých a majetných cudzincov. Do roku 2020, v ktorom sa v Japonsku uskutočnia letné olympijské hry, by sa mal počet zahraničných turistov zvýšiť o 100 % na 40 miliónov ročne.

"Cestujúcim chceme ukázať krásne Japonsko," povedal Jošihisa Cujimoto zo spoločnosti JR West.

Expresná súprava pozostáva z desiatich vagónov s veľkými oknami iba pre 30 - 40 cestujúcich. Okrem iného má aj vagón-rozhľadňu.

V ostatných vozňoch je spálňová, obývačková a jedálenská časť, kúpeľňa s vaňou a ostatným potrebným príslušenstvom.

Cestovný lístok na dvojdňovú jazdu s jedným alebo dvoma nocľahmi stojí od 2200 do 10.200 eur.

Napriek tomu, že jazda v rolujúcich hoteloch nie je lacná, spoločnosti dostali už veľa objednávok.

Hoci tretia najväčšia ekonomika sveta už roky trpí defláciou spotrebiteľských cien, že čoraz viac pociťuje, ako obyvateľstvo starne, zostáva bohatou krajinou. Najmä staršie ročníky, ktoré na rozdiel od mladých ľudí nahromadili veľké bohatstvo, sú pre železničné spoločnosti príťažlivou klientelou, ktorá si môže dovoliť cestovať v luxusných vlakoch.