Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 29. máj 2024Meniny má Vilma
< sekcia Ekonomika

Proces podávania ponúk na Alitaliu sa spustí do týždňa

Alitalia začiatkom mája 2017 požiadala vládu o zaradenie pod zvláštnu správu po tom, ako jej zamestnanci koncom apríla odmietli plán ozdravenia spoločnosti. Foto: TASR/AP

Talianska vláda dúfa, že sa podarí nájsť zahraničnú spoločnosť, ktorá by Alitaliu prevzala.

Rím 10. mája (TASR) - Proces podávania ponúk na taliansku leteckú spoločnosť Alitalia sa spustí do siedmich dní. Uviedli to dnes vládou ustanovení správcovia spoločnosti.

Alitalia začiatkom mája požiadala vládu o zaradenie pod zvláštnu správu po tom, ako jej zamestnanci koncom apríla odmietli plán ozdravenia spoločnosti. V jeho rámci firma plánovala zníženie počtu zamestnancov a miezd, rozsah zníženia bol pritom miernejší, než predpokladal prvý záchranný plán.
Enrico Laghi, Luigi Gubitosi a Stefano Paleari na tlačovej konferencii v sídle spoločnosti Alitalia na medzinárodnom letisku Leonardo da Vinci v Ríme 10. mája 2017 v meste Fiumicino. Alitalia začiatkom mája požiadala vládu o zaradenie pod zvláštnu správu po tom, ako jej zamestnanci koncom apríla odmietli plán ozdravenia spoločnosti.
Foto: TASR/AP




Talianska vláda dúfa, že sa podarí nájsť zahraničnú spoločnosť, ktorá by Alitaliu prevzala. Podľa jedného zo správcov Luigiho Gubitosiho by pasažieri nemali súčasné problémy Alitalie, ani kroky v rámci prechodného 6-mesačného obdobia, na ktoré spoločnosť získala od vlády preklenovací úver, nijako pocítiť.

Ako v týchto dňoch uviedol taliansky denník La Repubblica, strata Alitalie predstavovala minulý rok okolo 500 miliónov eur a za 1. kvartál tohto roka to bolo 200 miliónov eur. Analytici vyjadrili pochybnosti, či sa nájde niekto, kto bude ochotný naliať peniaze do spoločnosti, ktorá za svoju 70-ročnú históriu vykázala celoročný zisk iba niekoľkokrát a od roku 2002 je permanentne v strate.