Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Ekonomika

Diaľničné poplatky možno skončia na Európskom súdnom dvore

Ilustračné foto Foto: TASR/AP

Nemecku sa nakoniec podarilo dohodnúť s Európskou komisiou na zavedení diaľničných poplatkov pre osobné autá, ale susedné štáty, ktorých obyvatelia nemecké diaľnice využívajú najčastejšie.

Berlín 4. decembra (TASR) - Nemecku sa nakoniec podarilo dohodnúť s Európskou komisiou na zavedení diaľničných poplatkov pre osobné autá, ale susedné štáty, ktorých obyvatelia nemecké diaľnice využívajú najčastejšie, sú stále nespokojné. Niektoré už dali najavo, že sa možno v tejto veci obrátia na Európsky súdny dvor.

Európska komisia dlho odmietala súhlasiť s plánom spoplatnenia diaľnic pre osobné autá v Nemecku, pričom poukazovala na diskrimináciu cudzincov. Na základe pôvodného plánu Berlína by totiž vodičom s autami registrovanými v Nemecku poplatok kompenzovala daň z motorových vozidiel, ktorá by sa o stanovenú sumu znížila. To EK označila za nespravodlivé, nakoľko poplatky za používanie diaľnic by fakticky platili len cudzinci, čo je v rozpore s pravidlami EÚ.

Vo štvrtok (1.12.) sa však obe strany dohodli, pričom kompromisný návrh síce ďalej počíta s daňovými úľavami, ale tie sú nadviazané na to, do akej miery sú autá ekologické. Majitelia áut s nízkymi emisiami tak budú kompenzovaní výraznejšie než ostatní. Okrem toho nový plán počíta s úpravou krátkodobých taríf, ktoré zahraniční vodiči využívajú najviac.

Zatiaľ čo Brusel dal diaľničným poplatkom zelenú, susedia spokojní nie sú. Holandsko už uviedlo, že sa plánuje obrátiť na Európsky súdny dvor. Rovnako aj Belgicko a Dánsko oznámili, že by sa k Holandsku mohli pridať a kompromis nepovažuje za dostatočný ani Rakúsko. To si "kompromisný návrh plánuje pozorne preštudovať a nevylučuje, že sa na Európsky súdny dvor obráti tiež".

Ako pre rozhlasovú stanicu Deutschlandfunk povedal hovorca Sociálnodemokratickej strany Rakúska, "ak sa ukáže, že Rakúšanov bude nový mýtny systém diskriminovať, budeme proti nemu bojovať všetkými prostriedkami. To znamená, že využijeme aj právne možnosti".