Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 17. máj 2024Meniny má Gizela
< sekcia Ekonomika

V Taliansku je nedostatok vodičov nákladných áut

Ilustračná snímka. Foto: PZ SR v Bratislave

V sektore podľa odhadov milánskeho hospodárskeho denníka Sole 24 Ore chýba 17.000 vodičov nákladných áut.

Rím 11. augusta (TASR) - Taliansky logistický priemysel zápasí s nedostatkom vodičov v nákladnej doprave.

V sektore podľa odhadov milánskeho hospodárskeho denníka Sole 24 Ore chýba 17.000 vodičov nákladných áut. Zväzy nákladnej dopravy požadujú na zaplátanie tejto diery viac pracovných povolení pre cudzincov.

"Čoraz menej mladých Talianov si chce sadnúť za volant nákladného auta. Prečo by sme to teda neskúsili s cudzincami, ktorí hľadajú prácu v našej krajine," uviedol šéf dopravného zväzu ANITA Thomas Baumgartner. Požaduje, aby bola pre vodičov nákladných áut rezervovaná určitá kvóta z celkového počtu ročne vydaných pracovných povolení cudzincom.

Severotaliansky región Lombardsko, ktorý je motorom ekonomiky krajiny, už začal problém riešiť. Spustil program podpory vyškolenia a zamestnávania kvalifikovanej pracovnej sily. Súčasťou programu sú aj vodiči úžitkových vozidiel, ktorí za vodičský preukaz na nákladné autá dostanú príspevok na prácu, pričom 8000 eur je určených pre logistické firmy, ktoré zamestnajú nových vodičov, a 3000 eur pre každého zamestnanca, ktorý chce získať vodičský preukaz na nákladné autá.