Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 24. apríl 2024Meniny má Juraj
< sekcia Ekonomika

Vodiči kúpili vyše 3,3 mil. kusov elektronických diaľničných známok

Ilustračné foto Foto: TASR/Radovan Stoklasa

Národná diaľničná spoločnosť získala k 5. septembru tohto roka od šoférov osobných áut v predaji takmer 76 miliónov eur.

Bratislava 20. septembra (TASR) - Vodiči osobných áut kúpili počas tohto roka vyše 3,3 milióna kusov elektronických diaľničných známok. Celkovo tak Národná diaľničná spoločnosť (NDS) získala k 5. septembru tohto roka na ich predaji takmer 76 miliónov eur.

Podľa hovorkyne NDS Michaely Michalovej to znamenalo v porovnaní s rovnakým obdobím roka 2016 nárast. V priebehu minulého roka sa totiž k 5. septembru predalo celkovo 3,04 milióna diaľničných známok a NDS z ich predaja získala 70,9 milióna eur.

Elektronickými diaľničnými známkami platia na Slovensku motoristi za jazdu po spoplatnených úsekoch ciest. K dispozícii majú ročnú, mesačnú alebo desaťdňovú diaľničnú známku. Cena ročnej diaľničnej známky je 50 eur, mesačná známka stojí 14 eur a desaťdňová 10 eur.

Kúpiť ich vodiči môžu buď cez internetovú stránku eznamka.sk, cez mobilnú aplikáciu "eznamka" i na predajných miestach, ktoré sú väčšinou na čerpacích staniciach.