Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 19. marec 2024Meniny má Jozef
< sekcia Ekonomika

VIDEO: Výstavbu bratislavského obchvatu odštartoval minister Á. Érsek

Na snímke zľava minister dopravy, výstavby a regionálneho rozvoja SR Arpád Érsek, zástupca spoločnosti Cintra Jaime Lamela, podpredseda NR SR Béla Bugár, starostka Podunajských Biskupíc Alžbeta Ožvoldová a štátny tajomník ministerstva dopravy, výstavby a regionálneho rozvoja SR Viktor Stromček počas slávnostného poklepania základného kameňa diaľnice D4 a rýchlostnej cesty R7 24. októbra 2016 v Šamoríne. Foto: TASR Martin Baumann

Rýchlostná cesta R7 má spolu s diaľnicou D4 pomôcť obyvateľom obcí okolo hlavného mesta, ktorí denne dochádzajú do Bratislavy.

Bratislava 24. októbra (TASR) - Výstavba obchvatu Bratislavy, ktorý má tvoriť časť diaľnice D4 a rýchlostnej cesty R7, sa oficiálne začala. Dnes ju slávnostným poklepaním základného kameňa odštartoval minister dopravy Árpád Érsek (Most-Híd) v Šamoríne.




"Táto cesta bude tá, ktorá nielen tu ale všade v okolí pomôže občanom, ktorí sedia skoro štyri hodiny denne v autách a rozmýšľajú, nad tým, čo ďalej. Či sa odsťahovať odtiaľto, alebo ostať tu," uviedol Érsek na dnešnej tlačovej konferencii v Šamoríne.

Rýchlostná cesta R7 má totiž spolu s diaľnicou D4 pomôcť obyvateľom obcí okolo hlavného mesta, ktorí denne dochádzajú do Bratislavy. Odľahčiť sa má predovšetkým tranzit na ceste prvej triedy I/63.



Na trase budúcej cesty už dodávateľ stavby odštartoval archeologické prieskumné práce a s riadnou výstavbou by sa malo začať v marci budúceho roku. "Čakáme už na marec, kedy začnú v plnom rozsahu stavať cestu," avizoval Érsek.

Zástupca spoločnosti Cintra, ktorá je na čele konzorcia dodávateľov projektu, Jaime Lamela uviedol, že počas nasledujúcich týždňov budú nielen žiadať o povolenia, ale zároveň budú v každej dotknutej obci vysvetľovať harmonogram výstavby.

Celý projekt má byť dokončený v októbri 2020, ale po rýchlostnej ceste R7 by mali autá začať jazdiť už v apríli 2020. Minister Érsek očakáva, že sa tieto termíny podarí splniť. Momentálne už sú stavbári v miernom sklze, ale podľa šéfa rezortu dopravy sú zatiaľ schopní dodržať celkový harmonogram.

Zmluvu na obchvat Bratislavy podpísal štát s víťazným konzorciom na čele so španielskou spoločnosťou Cintra v máji tohto roku. Firma má obchvat postaviť a prevádzkovať pri ročnej splátke štátu vo výške 52,8 milióna eur, čo má po 30 rokoch Slovensko vyjsť aj po zohľadnení inflácie na 1,76 miliardy eur. Obchvat má byť dokončený za vyše štyri roky (štyri roky a tri mesiace).