Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 16. apríl 2024Meniny má Dana a Danica
< sekcia Ekonomika

Rekonštrukcia električkových tratí uzavrie v Košiciach križovatku VSS

ilustračná snímka. Foto: TASR/Martin Baumann

Ministerstvo dopravy a výstavby SR vydalo povolenie na čiastočnú uzáveru rýchlostnej cesty R2 – R4 – PR3 v Košiciach. Predpokladané ukončenie rekonštrukčných prác je 31. júla 2017.

Košice 28. februára (TASR) - Z dôvodu modernizácie električkových tratí v Košiciach bude od sobotňajšej (4.3.) 6.00 h uzavretá križovatka VSS. Ministerstvo dopravy a výstavby SR vydalo povolenie na čiastočnú uzáveru rýchlostnej cesty R2 – R4 – PR3 v Košiciach. Predpokladané ukončenie rekonštrukčných prác je 31. júla 2017. TASR o tom dnes informovala hovorkyňa Košíc Linda Šnajdárová.

"Schválený termín uzávery je pre cestujúcu verejnosť výhodnejší ako pôvodne navrhnutý 27. február, pretože školákom na východnom Slovensku začínajú jarné prázdniny a premávka v meste nebude taká ako počas bežných pracovných dní. Takže všetci, ktorých sa budú týkať s uzáverou súvisiace zmeny v doprave, si na ne môžu zvykať v jednoduchších podmienkach," hovorí primátor mesta Košice Richard Raši.

Rekonštrukcia križovatky VSS bude znamenať, že autá sa nedostanú z centra mesta po Južnej triede cez uzavretú križovatku VSS na Alejovú ulicu, na sídlisko Nad jazerom a ani do Barce. Obchádzka povedie po odbočení z Južnej triedy cez Cintorínsku, Rastislavovu a Alejovú ulicu s napojením na privádzač rýchlocesty. Z Barce sa bude dať autom odbočiť iba doprava na most VSS. Vodiči budú môcť pokračovať cez Vyšné Opátske na Prešovskú - Sečovskú alebo sa pri teplárni otočiť a vrátiť späť na most VSS. Zmeny v doprave budú vyznačené osadením prenosných dopravných značiek a dopravných zariadení.

Podľa informácií od zástupcov Letiska Košice navrhnutú obchádzkovú trasu po Čkalovovej ulici v Barci cez účelovú komunikáciu okolo terminálu Letiska Košice s napojením na rýchlostnú cestu pri Pereši nebude môcť využívať široká motoristická verejnosť, keďže to technický stav cesty nedovoľuje.

Podľa marketingového manažéra košického letiska Juraja Totha je ich absolútnou prioritou bezpečnosť a plynulosť letovej prevádzky. "Účelová komunikácia sa využíva najmä na správu a prevádzku Letiska Košice. Zároveň slúži ako hlavná prístupová komunikácia v prípade núdzových situácií. Náklady na opravy a údržbu predmetnej komunikácie znáša v plnom rozsahu Letisko Košice, keďže komunikácia je v jeho súkromnom vlastníctve," vysvetlil Toth.

Letisko však chce urobiť maximum a vyjsť v ústrety obyvateľom susedných mestských častí - Barca a Šebastovce. "Vyčlení pre ne dočasné povolenia na prejazd po účelovej komunikácii, platné počas trvania rekonštrukcie križovatky VSS. Distribúciu povolení zabezpečia pre svojich obyvateľov miestne úrady oboch mestských častí," povedal hovorca letiska.

V súvislosti s rekonštrukciou križovatky VSS dôjde i k zmenám v organizácii prevádzky električkovej aj autobusovej MHD. Podrobné informácie sú k dispozícii na webovej stránke Dopravného podniku mesta Košice (DPMK). "Cestujúcej verejnosti odporúčame ako zdroj informácií o prevádzke MHD počas plánovaných výluk využívať predovšetkým našu internetovú stránku. Zverejňované informácie sú autorizované všetkými zúčastnenými stranami a sú pravidelne aktualizované," dodala hovorkyňa DPMK Michaela Karaffová.