Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Ekonomika

Dopravca FlixBus chce byť do roku 2030 uhlíkovo neutrálny

Autobus spoločnosti Flixbus, ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Slovensko je k sieti FlixBusu pripojené od roku 2015. V roku 2018 tento dopravca prepravil v rámci Slovenska a medzi SR a zahraničím viac ako 660.000 cestujúcich.

Bratislava 11. septembra (TASR) – Dopravca FlixBus aktuálne v SR pokrýva svojimi autobusmi 38 miest a 41 zastávok. Slovensko priamo spája s 12 európskymi krajinami. Do roku 2030 zároveň plánuje byť uhlíkovo neutrálnym dopravcom. Informovala o tom hovorkyňa spoločnosti Martina Čmielová.

Slovensko je k sieti FlixBusu pripojené od roku 2015. V roku 2018 tento dopravca prepravil v rámci Slovenska a medzi SR a zahraničím viac ako 660.000 cestujúcich. "Dlhodobo pracujeme na rozvoji našej dopravnej siete na Slovensku i prepojení Slovenska so zahraničím. Okrem sezónnych destinácií, medzi ktoré patria napríklad letné spoje k Jadranu, priebežne zvyšujeme kapacity prepravy do európskych metropol, ako sú Viedeň, Budapešť či Krakov," priblížila Čmielová.

FlixBus súčasne oznámil, že najneskôr do roku 2030 chce dosiahnuť neutrálnosť z hľadiska produkcie uhlíka všetkých jázd autobusmi a vlakmi aj všetkých súvisiacich obchodných aktivít. V minulom roku uviedla spoločnosť na trh prvé diaľkové autobusy poháňané elektrinou, ktoré zatiaľ jazdia len v Nemecku a Francúzsku.

"Ďalším pilotným projektom bude flotila autobusov poháňaná vodíkovými palivovými článkami. Tam, kde sú v súčasnosti e-busy vhodné skôr na kratšie vzdialenosti, budú autobusy poháňané palivovými článkami zodpovedať potrebám diaľkových autobusov," skonštatovala Čmielová. Ako dodala, vozidlá na palivové články sú schopné zdolať pred doplnením najmenej 500 kilometrov. Samotné dopĺňanie vodíka by malo trvať maximálne 20 minút.