Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Ekonomika

Dopravnú situáciu v Tatrách majú vyriešiť alternatívne spôsoby

Ilustračné foto Foto: TASR/Oliver Ondráš

Pre všetky strediská cestovného ruchu je v súčasnosti výzvou intenzita osobnej dopravy a problémy s parkovaním.

Starý Smokovec 27. júla (TASR) - Riešením problémovej dopravnej situácie v Tatrách nie je len výstavba parkovísk. Potrebný je komplexný pohľad na dopravnú situáciu a hľadanie alternatívnych ekologických spôsobov dopravy. Vyjadril sa tak dnes na tlačovej konferencii v Starom Smokovci Bohuš Hlavatý, generálny riaditeľ a predseda predstavenstva najväčšieho prevádzkovateľa horských stredísk v Nízkych a Vysokých Tatrách, akciovej spoločnosti Tatry mountain resorts (TMR).



"Keď budeme problém s parkovaním riešiť výlučne prostredníctvom výstavby parkovísk, tak celé Tatry zastaviame. Nepovažujeme to za systémové riešenie. Vhodnou alternatívou je podľa nás lanovkové prepojenie, ktoré významne odťaží dopravu," uviedol Hlavatý. Nové lanovky by mali podľa plánov spoločnosti vzniknúť na Štrbskom Plese či v Tatranskej Lomnici. Dôjsť by malo aj k prepojeniu Starého Smokovca s Tatranskou Lomnicou. Prepájanie menších stredísk je totiž podľa TMR trendom aj vo svete.

Pre všetky strediská cestovného ruchu je v súčasnosti výzvou intenzita osobnej dopravy a problémy s parkovaním. Návštevnosť sa prirodzene zvyšuje, sezóna sa predlžuje a ako dopravne problematické sa ukazujú stále dlhšie obdobia roka ako v minulosti. Najvýraznejšie sa zlá dopravná situácia prejavuje v Tatranskej Lomnici, najmä počas zimnej sezóny.

"Rozvoj stredísk nerealizujeme len preto, aby narástli počty zjazdoviek, prepravná kapacita či návštevnosť. Je to aj preto, aby sme dlhodobo vyriešili dopravu v Tatrách a dodali klientom lepší zážitok," doplnil s tým, že napríklad v Smokovcoch sa nachádzajú veľké ubytovacie kapacity. Turisti odtiaľ dennodenne cestujú do Tatranskej Lomnice. Prepájacia lanovka by podľa neho zmenšila migráciu ľudí neekologickou automobilovou dopravou.

Prínosy lanovky v rámci celého dopravného systému medzi tatranskými strediskami by mala overiť aj aktuálne zadaná dopravná štúdia, ktorej výsledky by mali byť známe na jeseň 2017.