Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Ekonomika

Dopyt firiem po technicky zdatných ľuďoch stúpa

Foto: TASR/AP

Nedostatočná kvalifikácia zamestnancov pramení podľa personalistov zo školstva.

Bratislava 13. augusta (TASR) - Dopyt firiem po technicky zdatných ľuďoch stúpa. Od zamestnancov vyžadujú najmä počítačové zručnosti i ovládanie strojov. Spoločnosti pritom hlásia nedostatok takýchto ľudí.

Podľa personalistov požiadavky firiem na zamestnancov rastú každým rokom. "Nedá sa povedať, že firmy zvýšili svoje požiadavky napríklad v horizonte pol roka, no v porovnaní s obdobím povedzme piatich či desiatich rokov je tento nárast výrazný a týka sa akéhokoľvek sektora," skonštatoval generálny riaditeľ McRoy Group Luboš Sirota s tým, že len IT špecialistov na Slovensku chýba 30.000.

Nedostatok technicky zručných zamestnancov potvrdzujú aj ďalšie personálne agentúry. Dopyt po ľuďoch, ktorí ovládajú moderné technológie, pritom rastie najmä vo výrobe, v IT sfére, ako aj z centier zdieľaných služieb. "Viacerí zamestnávatelia požadujú odbornosť v technickej oblasti, samozrejmosťou musia byť počítačové zručnosti, jazyková pripravenosť, ale aj špecializované znalosti pre výkon práce. Nedostatok ľudí je hlavne na pozície CNC nastavovač, obrábač kovov, kontrolór kvality, zvárač alebo lakovač," doplnil výkonný riaditeľ personálnej agentúry Express People Peter Dosedla.

V priemysle rastú nároky na ovládanie strojov a automatizovanej výroby. "V administratíve a službách je samozrejmosťou ovládanie počítačových kancelárskych balíkov a komunikácia cez email, pribúda ale potreba zvládať cloudové riešenia, online úložiská a s tým spojené zdieľanie a správu dokumentov. Zvyšujú sa aj požiadavky na ovládanie mobilných riešení a sociálnych sietí, a to nielen pri komunikácii, ale aj pri predaji, servise a v marketingu," uviedol Sirota.

Nedostatočná kvalifikácia zamestnancov pramení podľa personalistov zo školstva. "Školy nie sú schopné generovať dostatočné množstvo absolventov s požadovanými znalosťami. Už dlho pozorujeme trend nízkeho záujmu o technické štúdium," skonštatoval manažér spoločnosti Grafton Slovakia Jaroslav Arendáš.

Zamestnávatelia sú ale ochotní zamestnancov doškoliť. Napríklad v oblasti IT a telekomunikácií sú podľa personalistov pracovné náplne veľmi špecifické. "Ľudia často nemali príležitosť stretnúť sa s danou technológiou. Spoločnosti, ktoré na to majú vytvorený priestor, riešia túto situáciu rôznymi akadémiami alebo stážami, aby si svojich zamestnancov zaškolili a vychovali po odbornej stránke," dodala regionálna manažérka Grafton Slovakia v Košiciach Anna Ričányová s tým, že hlavne absolventi vychádzajú zo škôl so základnými technickými zručnosťami a so slabou praxou.