Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 4. máj 2024Meniny má Florián
< sekcia Ekonomika

Dopyt po flexibilných kanceláriách sa po koronakríze zrejme zníži

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Podiel moderných flexibilných priestorov sa zvýšil v priemere o zhruba dve percentá.

Bratislava 15. októbra (TASR) – Silné oživenie dopytu po flexibilnom pracovnom priestore v Európe sa po koronakríze pravdepodobne zmenší. Vyplýva to z prieskumu realitno-poradenskej spoločnosti Colliers International. Najväčší nárast dopytu po takýchto kanceláriách v prvom polroku 2020 zaznamenala spoločnosť v krajinách s nízkou ponukou takýchto priestorov.

"Správa s názvom Flex Forward zdôrazňuje, že trhy ako Hamburg, Viedeň, Moskva a Petrohrad zaznamenali v prvej polovici roka 2020 relatívne silný prírastok flexibilných kancelárií, až na úrovni 30 % celkového prírastku," uviedla spoločnosť s tým, že napriek rušeniu záväzkov v tomto regióne vzniklo 162.000 štvorcových metrov (m2) nových flexibilných kancelárií. Podiel moderných flexibilných priestorov v regióne sa tak zvýšil v priemere o zhruba dve percentá.

"Počas pandémie sa celosvetová pozornosť sústredila na kanceláriu," podotkol vedúci oddelenia flexibilného pracovného priestoru spoločnosti Tom Sleigh s tým, že sa ľudia na celom svete zrazu ocitli v inom prostredí – zvyčajne doma v improvizovaných pracovniach. Sleigh si tiež myslí, že v odvetví flexibilných pracovných priestorov dôjde v priebehu budúceho roka k ďalšiemu rastu.

Údaje o prírastku kancelárskych priestorov za prvý polrok 2020 ukázali zvýšenie dopytu po flexibilnom pracovnom priestore vo vnútorných častiach miest na 52 % v porovnaní s iba 38 % v rokoch 2018 a 2019, vyčíslila spoločnosť. Rovnako sa zvýšil dopyt po prímestských oblastiach na 16 % v porovnaní s 12 % v predchádzajúcich rokoch.

Ako uzavrel Sleigh, v tomto segmente sa ponuka bežne prispôsobuje dopytu. "Zistili sme, že žiadna transakcia ani dohoda o prenájme nie sú rovnaké, všetky majú svoje jedinečné rozdiely, ktoré vyhovujú potrebám všetkých strán," vysvetlil. Riaditeľka služieb pre nájomcov spoločnosti Michaela Ochmanová dodala, že niektorí ponúkajúci flexibilného priestorového riešenia prostredníctvom oddelených kancelárskych priestorov už zaznamenali návrat dopytu na predchádzajúcu úroveň a firmy taktiež zvažujú prevedenie časti svojich priestorov na flexibilný nájom.