Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Ekonomika

Dopyt po leteckej doprave v Rusku klesá, nevylučujú sa ďalšie bankroty

Na ilustračnej snímke ruské lietadlo Suchoj Superjet-100. Foto: TASR/AP

Na druhej strane, priemerné náklady leteckých spoločností vzrástli.

Moskva 27. februára (TASR) - Ruské ministerstvo dopravy nevylučuje bankroty ďalších ruských leteckých spoločností v prípade, že dopyt po leteckej doprave zotrvá na súčasnej nízkej úrovni. Informovala o tom agentúra TASS.

"Nevylučujeme riziko bankrotov aerolínií, ak sa súčasná situácia nezmení a dopyt cestujúcich po leteckej doprave nezačne rásť," povedal tento týždeň štátny tajomník ruského ministerstva dopravy Valerij Okulov.

V roku 2015 oznámila bankrot spoločnosť Transaero. Dovtedy druhý najväčší letecký prepravca v Rusku doplatil na zhoršenie ekonomických podmienok, pokles počtu cestujúcich a zvýšenie nákladov. Podľa analytikov firma príliš rýchlo rozširovala svoj letecký park v situácii, keď jej dlh rástol. V dôsledku prudkého poklesu kurzu rubľa a rastu nákladov na údržbu strojov spoločnosť zakrátko nebola schopná splácať svoje záväzky.

Podľa ruského Federálneho úradu pre letectvo klesol ruským aerolíniám počet cestujúcich v minulom roku o 1,2 % na 92 miliónov. V rámci medzinárodných letov sa počet pasažierov znížil až o 15,8 % na 39,5 milióna.

Na druhej strane, priemerné náklady leteckých spoločností vzrástli, čoho výsledkom bolo nahromadenie strát. Situácia sa podľa Okulova pritom ďalej zhoršuje. Počet cestujúcich na medzinárodných linkách len za január klesol medziročne až o 26 %.