Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 18. máj 2024Meniny má Viola
< sekcia Ekonomika

Dopyt po nemeckých dlhopisoch klesol v reakcii na verdikt ÚS

Nemecko dnes získalo 3,97 miliardy eur z predaja päťročných dlhopisov s 0,5-% úrokom, ale záujem o ne bol o viac ako 50 % nižší, ako pri predchádzajúcej augustovej aukcii.

Berlín 12. septembra (TASR) - Dopyt po nemeckých dlhopisoch dnes klesol. Dôvodom je verdikt Ústavného súdu v krajine, ktorý uvoľnil cestu k ratifikácii zmluvy o Európskom mechanizme pre stabilitu (EMS), a tiež rozhodnutie Európskej centrálnej banky (ECB), že bude nakupovať dlhopisy štátov eurozóny. To môže mať za následok, že investorom sa vráti chuť na rizikovejšie aktíva a ich záujem o bezpečné nemecké cenné papiere sa zníži.

Nemecko dnes získalo 3,97 miliardy eur z predaja päťročných dlhopisov s 0,5-% úrokom, ale záujem o ne bol o viac ako 50 % nižší, ako pri predchádzajúcej augustovej aukcii. Priemerný výnos z dlhopisov naopak vzrástol na 0,61 % z augustových 0,31 %, stále je však nižší ako tohoročný priemer.

ECB si totiž určila ako podmienku obnovenia nákupu dlhopisov problematických štátov eurozóny, aby najskôr požiadali EMS o pomoc, čo znamená, že budú rovnako ako pri čerpaní záchranného úveru musieť konsolidovať svoje financie.

Investori v snahe ochrániť svoje peniaze, doteraz dávali prednosť nemeckým dlhopisom a boli ochotní akceptovať aj negatívne výnosy. No po tom, ako EMS dostal aj v Nemecku zelenú, budú zrejme hľadať výraznejšie zhodnotenie svojich financií.