Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Ekonomika

Dopyt po nových domoch v Británii klesol na 6-ročné minimum

Double Tree by Hilton Westminster, Londýn Foto: Best Hotel Properties

Federácia informovala, že podľa jej členov nie sú v súčasnosti problémy s pozemkami, ani s financiami či kvalifikovanými pracovníkmi. Klesá však dopyt po nových domoch.

Londýn 9. októbra (TASR) - Dopyt po nových domoch v Británii klesol na najnižšiu úroveň za posledných šesť rokov. Dôvodom sú obavy z blížiaceho sa odchodu Británie z Európskej únie, ktoré spôsobili, že Briti si chcú v prípade väčších výdavkov radšej počkať na istejšie obdobie po brexite. Poukázala na to v stredu zverejnená výročná správa britskej Federácie menších a stredných stavebných spoločností FMB.

Federácia informovala, že podľa jej členov nie sú v súčasnosti problémy s pozemkami, ani s financiami či kvalifikovanými pracovníkmi. Klesá však dopyt po nových domoch. Ten sa znížil medziročne o 8 % a je najnižší od roku 2013.

"Menšie stavebné firmy evidujú, ako sa neistota súvisiaca s brexitom odráža na spotrebiteľskej dôvere. Viacerí perspektívni záujemcovia o nehnuteľnosti jednoducho vyčkávajú na obdobie, keď politicky aj ekonomicky bude situácia istejšia," povedal šéf FMB Brian Berry. Takmer polovica oslovených firiem uviedla, že práve dôvera spotrebiteľov je hlavným dôvodom slabého záujmu o nové domy.

Británia by mala odísť z EÚ 31. októbra. Premiér Boris Johnson dal najavo, že je pripravený urobiť tak aj bez dohody s Bruselom o prechodnom období, aj keď britský parlament rozhodol, že v prípade nedohody sa brexit musí opäť odložiť. Pôvodne mala Británia opustiť EÚ 29. marca, termín sa však vtedy presunul práve na 31. októbra.

Ako Berry dodal, dúfajú, že v prípade poklesu dopytu po domoch ide o dočasný jav a po určitom období po brexite sa záujem o nehnuteľnosti opäť zvýši. "Ak nie, a my sa dostaneme do obdobia dlhodobejšieho poklesu, vláda bude musieť zvážiť vhodné opatrenia na podporu menších a stredných stavebných firiem, ak nechce, aby mnohé z nich na trhu skončili," dodal Berry.