Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 22. máj 2024Meniny má Júlia a Juliána
< sekcia Ekonomika

Dopyt zahraničia po cenných papieroch USA vzrástol na rekordnú úroveň

Ilustračné foto Foto: TASR/AP

Najväčším držiteľom je Čína, ktorá zvýšila svoje portfólio amerických cenných papierov o 0,2 % na 1,15 bilióna USD.

Washington 18. septembra (TASR) - Dopyt zahraničných investorov po amerických cenných papieroch vzrástol v júli na rekordnú úroveň, pričom Čína nákupy po dvoch mesiacoch poklesu opätovne zvýšila.

Oznámilo to dnes americké ministerstvo financií. Dopyt po amerických aktívach rastie najmä v dôsledku európskej dlhovej krízy, ktorá vyvoláva obavy investorov.

Podľa ministerstva sa hodnota amerických cenných papierov v portfóliách zahraničných investorov zvýšila v júli medzimesačne o 0,7 % na 5,35 bilióna USD (4,10 bilióna eur).

Najväčším držiteľom je Čína, ktorá zvýšila svoje portfólio amerických cenných papierov o 0,2 % na 1,15 bilióna USD. Japonsko, ktoré je v tomto smere na 2. mieste, vlastnilo ku koncu júla americké cenné papiere v hodnote 1,12 bilióna USD, čo znamená medzimesačný rast o 0,6 %.

Podľa ekonóma Gregoryho Daca z poradenskej spoločnosti IHS Global Insight sa dopyt zahraničia po amerických cenných papieroch udrží na vysokej úrovni aj v nasledujúcich mesiacoch, keďže sa počíta s tým, že ekonomika USA bude na tom lepšie než tá európska.