Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Ekonomika

Pri poskytovaní dotácií na systémové poruchy domov zlyhávala kontrola

Ilustračné foto. Najvyšší kontrolný úrad. Foto: TASR - Pavel Neubauer

Vyplýva to z aktuálnych zistení Najvyššieho kontrolného úrad SR, ktorý konštatoval, že kontrolné mechanizmy zlyhávali vo viacerých oblastiach.

Bratislava 21. decembra (TASR) – Poskytovanie dotácií na odstránenie systémových porúch bytových domov má na Slovensku klesajúcu tendenciu. Najväčší výskyt porúch aj priznaných dotácií bol v rokoch 2013 a 2014 v Bratislavskom kraji. Vyplýva to z aktuálnych zistení Najvyššieho kontrolného úradu (NKÚ) SR, ktorý konštatoval, že kontrolné mechanizmy zlyhávali vo viacerých oblastiach.

V roku 2013 predstavoval objem poskytnutých dotácií 4,41 milióna eur, ktoré prispeli k obnove 5586 bytových jednotiek. V roku 2014 išlo už len o sumu 1,69 milióna eur, ktorými sa podporilo 2011 bytov. Výdavky na dotácie boli financované z programu Podpora rozvoja bývania Ministerstva dopravy, výstavby a regionálneho rozvoja SR.

Najväčší výskyt systémových porúch bytových domov a zároveň najväčší objem dotácií bol podľa NKÚ priznaný žiadateľom v Bratislavskom kraji, a to približne polovica. V ňom úrad preveroval prijímanie, posudzovanie a overovanie žiadostí o dotácie na vzorke 19 žiadostí, ktoré tvorili 50 % schválených žiadostí za rok 2013 a všetkých 16 žiadostí za rok 2014.

"Kontrolou procesného postupu pri posudzovaní žiadostí kontrolóri NKÚ zistili, že žiadosti v roku 2014 neboli vrátené žiadateľom Okresným úradom Bratislava, ale priamo ministerstvom. Podobne boli ministerstvom oneskorene vrátené aj žiadosti z Bratislavského kraja, ktoré nespĺňali podmienky na poskytnutie dotácie," priblížila hovorkyňa úradu Daniela Bolech Dobáková.

Kontrolou plnenia povinností ministerstvom NKÚ tiež zistil, že pri evidenciách žiadostí bolo zadané neúplné IČO žiadateľa. Zároveň nebolo možné preveriť dodržiavanie lehôt na zverejňovanie informácií, keďže rezort nedisponoval údajmi o termínoch zverejnenia schválených, neschválených žiadostí a informačného materiálu pre žiadateľa k podaniu žiadosti. Ministerstvo navyše nezverejnilo schválený rozpočet na dotácie podľa ich účelu.

Pri zverejňovaní neschválených žiadostí chýbal údaj o dátume ich neschválenia. Kontrola zmlúv o poskytnutí dotácie odhalila viaceré pochybenia, keď zmluvy z roku 2013 neuvádzali jednoznačne konečný možný termín ukončenia financovania stavby. "Okresný úrad Bratislava zase v oboch rokoch nevedel preukázať kontrolu priamo na stavbách, na ktoré bola poskytnutá dotácia. Zápis z kontrolného dňa na stavbe bol doložený len v jednom prípade zo 17," opísala Bolech Dobáková.

NKÚ zistil, že ministerstvo dopravy v rokoch 2013 a 2014 nekontrolovalo poskytovanie dotácií na odstránenie systémových porúch počas platnosti zmluvy, čo podľa neho nebolo v súlade so zákonom o dotáciách. Okrem toho rezort neoveroval dodržiavanie podmienok využitia prostriedkov, čo zase nebolo v súlade so zákonom o finančnej kontrole a vnútornom audite.

Na riešenie nedostatkov NKÚ navrhol šesť odporúčaní, ktoré sa zameriavajú najmä na úpravu ustanovení zmluvy o poskytnutí dotácie a na výkon kontrol. "Úrad zároveň odporučil prehodnotiť postup financovania dotačnou aj úverovou formou a zvážiť možnosť, aby sa zjednotili a zrovnoprávnili podmienky na poskytovanie finančných prostriedkov z verejných zdrojov," uzavrela Bolech Dobáková.