Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Ekonomika

Dotačný program Dešťovka pripravuje Čechov na možné obdobie sucha

Foto: TASR/Michal Svítok

Je určený najmä pre ľudí z oblastí zasiahnutých suchom, ktorí si môžu už oddnes podať žiadosť o dotáciu.

Praha 29. mája (TASR) - Ministerstvo životného prostredia ČR spustilo dotačný program "Dešťovka" v hodnote 100 miliónov českých korún (cca 3,8 milióna eur). Je určený najmä pre ľudí z oblastí zasiahnutých suchom, ktorí si môžu už oddnes podať žiadosť o dotáciu. Jedna domácnosť môže získať financie v hodnote až 105.000 českých korún (cca 3970 eur), uviedla televízia ČT24.

Príspevky by mali ísť napr. na stavbu záhradných nádrží na dažďovú vodu, či využívanie použitej vody z umývadla, alebo práčky na splachovanie WC.

Dotácie môžu čerpať vlastníci a majitelia obytných domov s výnimkou rekreačných. Prostredníctvom programu "Dešťovka" chce ministerstvo pripraviť obyvateľov na možné obdobia veľkého sucha.

Ministerstvo ŽP ČR na základe predbežných zistení očakáva veľký záujem verejnosti a je presvedčené, že takýmito opatreniami sa dá spotreba vody výrazne znížiť. Minister životného prostredia Richard Brabec uviedol, že len v Prahe sa ročne pri splachovaní WC minie 12 miliárd litrov pitnej vody, čo je päťdňová dávka pitnej vody pre celú Európu.