Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Ekonomika

Dôvera amerických spotrebiteľov v ekonomiku v júni vzrástla

Ilustračná snímka Foto: TASR/AP

Motorom jej rastu je ďalšie zlepšenie situácie na trhu práce v USA.


Washington 30. júna (TASR) - Dôvera amerických spotrebiteľov v ekonomiku aj tento mesiac vzrástla a viac ako experti z Wall Street predpovedali. Motorom jej rastu je ďalšie zlepšenie situácie na trhu práce v USA. Informovali o tom agentúry Reuters a RTTNews.

Podľa výsledkov najnovšieho prieskumu renomovaného inštitútu Conference Board index spotrebiteľskej dôvery v najväčšej svetovej ekonomike v júni 2015 vzrástol na 101,4 bodu z revidovaných 94,6 bodu v máji.

Analytici, ktorých oslovila agentúra Reuters, pritom odhadovali, že hodnota indexu v júni stúpne na 97,3 bodu z pôvodných 95,4 bodu, ktoré dosiahol pri májovom rýchlom odhade.

Prieskum tiež ukázal, že aj čiastkový index očakávaní, ktorý odráža názor spotrebiteľov na vývoj ekonomiky v nasledujúcich šiestich mesiacoch, sa v júni výrazne zvýšil, na 94,6 bodu z májových 86,2 bodu. To signalizuje, že domácnosti pozerajú do budúcnosti s väčším optimizmom. Dôvodom je vytrvalý rast nových pracovných miest.

A zároveň čiastkový index hodnotenia súčasnej ekonomickej situácie v USA sa v júni vyšplhal na 111,6 bodu zo 107,1 bodu v predchádzajúcom mesiaci.

Analytici pozorne sledujú index spotrebiteľskej dôvery v USA, pretože im signalizuje, ako sa budú vyvíjať výdavky domácností, ktoré sa podieľajú zhruba 70 % na výkone americkej ekonomiky.