Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 30. apríl 2024Meniny má Anastázia
< sekcia Ekonomika

Dôvera amerických stavbárov v ekonomiku v auguste nečakane klesla

Ilustračná snímka. Foto: TASR Roman Hanc

Podľa prieskumu index dôvery amerických stavbárov v auguste klesol na 75 bodov z júlových 80 bodov, čo je jeho najnižšia hodnota od júla 2020.

Washington 17. augusta (TASR) - Dôvera amerických stavbárov v ekonomiku v auguste nečakane klesla a dosiahla najnižšiu úroveň za 13 mesiacov. Ukázal to v utorok prieskum Národného združenia staviteľov domov (NAHB) a banky Wells Fargo.

Podľa prieskumu index dôvery amerických stavbárov v auguste klesol na 75 bodov z júlových 80 bodov, čo je jeho najnižšia hodnota od júla 2020. Ekonómovia pritom očakávali, že index zostane na úrovni 80 bodov, ktorú dosiahol v predchádzajúcom mesiaci.

Hodnota indexu vyššia ako 50 bodov však signalizuje, že medzi stavbármi je viac tých, ktorí považujú trhové podmienky za priaznivé ako za zlé.

Na ilustráciu, v novembri 2020 dosiahol index historické maximum 90 bodov.

Aj čiastkový index súčasných podmienok predaja klesol v auguste o 5 bodov na 81 bodov a index mapujúci záujem potenciálnych kupcov sa znížil na 60 zo 65 bodov v júli.

Združenie NAHB tiež informovalo, že ukazovateľ očakávania v oblasti predaja domov v nasledujúcich šiestich mesiacoch zostal stabilný, na úrovni 81 bodov.