Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 27. apríl 2024Meniny má Jaroslav
< sekcia Ekonomika

Dôvera britských spotrebiteľov v ekonomiku tento mesiac vzrástla

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Navyše britská ekonomika v 2. štvrťroku zrýchlila a vzrástli aj podnikové investície.

Londýn 26. augusta (TASR) - Dôvera britských spotrebiteľov v ekonomiku tento mesiac vzrástla. To signalizuje, že prvotný šok po júnovom referende o odchode Británie z Európskej únie (EÚ) už "vybledol", konštatuje agentúra Bloomberg.

Podľa najnovšieho prieskumu spoločnosti YouGov a Centra pre hospodársky a podnikateľský výskum sa index spotrebiteľskej dôvery v Británii v auguste zvýši na 109,8 bodu z júlových 106,6 bodu. Hodnota indexu je však nižšia ako vlani.

Rozhodnutie o brexite totiž v júli otriaslo domácnosťami a ich nálada prudko klesla. Ale výsledok referenda sa zatiaľ v ekonomike neprejavil. A centrálna banka BoE začiatkom augusta podnikla preventívne kroky na podporu hospodárstva - znížila kľúčovú úrokovú sadzbu, prvýkrát od roku 2009, a zároveň oživila program kvantitatívneho uvoľňovania.

Briti po všetkých tých rečiach o skaze a pochmúrnych víziách tesne po referende zatiaľ hmatateľne nepocítili jeho dôsledky. Panika, ktorá sa šírila po hlasovaní, medzitým opadla a spotrebitelia v prieskume zareagovali na kroky centrálnej banky, domnievajú sa analytici.



Odborníci však pripomínajú, že brexit môže zasiahnuť ekonomiku. Aj BoE po referende znížila svoj odhad rastu britského hospodárstva v tomto roku na 0,8 %, čo je len tretina dovtedy očakávaného rastu.

Situácia v ekonomike sa môže zmeniť, keď sa objavia prvé detaily dohody o odchode Británie z EÚ, upozornil Stephen Harmston, šéf oddelenia prieskumov YouGov.

Britská ekonomika v 2. štvrťroku zrýchlila

Britská ekonomika rástla v 2. štvrťroku o niečo rýchlejšie ako v prvých troch mesiacoch roka. Uviedol to dnes britský štatistický úrad ONS. Informovala o tom agentúra RTTNews.

Podľa spresnených údajov ONS sa hrubý domáci produkt (HDP) Británie v 2. štvrťroku zvýšil o 0,6 % oproti prechádzajúcemu kvartálu, keď stúpol o 0,4 %. Tento výsledok sa zhoduje s rýchlym odhadom. HDP Británie vytrvalo rastie už 14 kvartálov v rade.

Ilustračná snímka.
Foto: TASR/AP


Aj v medziročnom porovnaní sa rast britskej ekonomiky v období apríl-jún zrýchlil na 2,2 % z 2 % v predchádzajúcom 1. kvartáli, čo bolo tiež v súlade s prvým odhadom úradu.

Zo štatistík ďalej vyplýva, že sektor služieb dosiahol v 2. kvartáli 0,5-% rast a priemyselná produkcia ako celok stúpla o 2,1 %. No zároveň produkcia v stavebníctve v 2. kvartáli klesla o 0,7 %, namiesto o 0,4 % pri rýchlom odhade.

Výdavky domácností sa v sledovanom období zvýšili o 0,9 %, zatiaľ čo vládne výdavky klesli o 0,2 %.

Tvorba hrubého fixného kapitálu však výrazne stúpla - o 1,4 % po 0,1-% znížení v 1. kvartáli.

Podnikové investície v Británii v 2. kvartáli nečakane vzrástli

Londýn 26. augusta (TASR) - Podnikové investície v Británii zaznamenali v 2. štvrťroku nečakaný rast, prvý od 3. štvrťroka minulého roka. Ukázali to dnes zverejnené údaje britského štatistického úradu. Informovali o tom portály RTTNews a investing.com.

Podnikové investície upravené o sezónne vplyvy sa v 2. kvartáli zvýšili oproti predchádzajúcemu štvrťroku o 0,5 %, pričom ekonómovia očakávali ďalší pokles, a to o 0,8 %. Na porovnanie, v prvých troch mesiacoch tohto roka zaznamenali medzikvartálny pokles o 0,6 %. V období od apríla do konca júna minulého roka dosiahli medzikvartálny rast o 1,6 %.

V medziročnom porovnaní však podnikové investície opäť klesli, už druhý kvartál po sebe, pričom tempo poklesu sa zvýšilo. Napriek tomu nebol rozsah poklesu taký výrazný, aký sa očakával.

Podľa ONS klesli podnikové investície v 2. štvrťroku medziročne o 0,8 % po 0,6-% poklese v 1. štvrťroku. Ekonómovia však počítali s poklesom až o 1,4 %.