Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Ekonomika

Dôvera vo verejné dôchodkové systémy je nízka

Ilustračné foto Foto: TASR

Štúdia skúma rôzne pohľady mladšej (vo veku 30 – 45) aj staršej generácie (vo veku 60 – 75) na starnutie a dôchodok v rôznych fázach demografického vývoja.

Bratislava 24. apríla (TASR) - V období klesajúcej pôrodnosti a rastúcej dĺžky života sa zvyšuje tlak na systémy sociálneho zabezpečenia. Čím je väčší počet ľudí v dôchodkovom veku, ktorých treba podporovať, tým väčšia zodpovednosť je na pleciach mladšej generácie. V súčasnosti na jedného dôchodcu na Slovensku zarába 1,6 pracujúcich. V roku 2040 sa pomer vyrovná a v roku 2060 môže na jedného dôchodcu prispievať už len 0,74 pracujúceho.

Celkovo na Slovensku žijú približne tri stovky ľudí, ktorí už oslávili 100. narodeniny. Do roku 2060 by sa však mal počet 100-ročných zvýšiť až desaťnásobne. Podľa Štatistického úradu SR významne narastá počet ľudí vo vyššom veku s vysokoškolským vzdelaním. Skupinou, ktorá má najvyššiu šancu žiť dlhšie ako 100 rokov, sú práve ženy s vyšším vzdelaním a dobrou životosprávou.

V roku 2050 bude na svete približne 3,2 milióna 100-ročných ľudí. Vo vyspelých krajinách má každé druhé dieťa šancu, že sa dožije viac ako 100 rokov. Ľudia rôznych generácií na celom svete sa obávajú o svoje finančné zabezpečenie v starobe a domnievajú sa, že po odchode do dôchodku budú musieť znížiť svoju životnú úroveň. Ukázala to štúdia „Zabezpečenie, dôvera a solidarita“, ktorú vypracovali v skupine Allianz pre Berlínske demografické fórum. V štúdií sa okrem iného uvádza, že dôvera vo verejné dôchodkové systémy je nízka.

Štúdia skúma rôzne pohľady mladšej (vo veku 30 – 45) aj staršej generácie (vo veku 60 – 75) na starnutie a dôchodok v rôznych fázach demografického vývoja. Štúdia sa zameriava na otázku, ako sa ľudia pripravujú na odchod do dôchodku a aké faktory ovplyvňujú ich pocit bezpečia.

Najviditeľnejším rozdielom medzi generáciami v rôznych krajinách je ich pohľad na budúcnosť. V Japonsku a vo Francúzsku sú obe vekové skupiny pesimistické. Pri úvahách o ich očakávaniach na nasledujúcich desať rokov iba 4 % Japoncov vo veku 30 až 45 rokov odpovedali kladne. Naopak, v Malajzii má až 60 % oboch generácií pozitívne očakávania do budúcnosti.

Pri otázke, aké okolnosti v živote zabezpečia istoty, bola najfrekventovanejšou odpoveď „peniaze a úspory“, a to v oboch vekových skupinách. V Japonsku tak odpovedalo 65 % obyvateľov a v Malajzii viac ako 74 %. V krajinách, ako je Turecko a Taliansko, je najdôležitejšia rodina. Väčšina mladých účastníkov štúdie v každej krajine, okrem Nemecka, si myslí, že nemajú dostatok peňazí na zabezpečenie sa počas dôchodku.