Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 2. jún 2024Meniny má Xénia, Oxana
< sekcia Ekonomika

Dôvera francúzskych spotrebiteľov v októbri vzrástla

Ilustračné foto. Foto: Teraz.sk - Hana Štefánková

Ukázal to najnovší prieskum štatistického úradu INSEE.

Paríž 27. októbra (TASR) - Dôvera francúzskych spotrebiteľov v ekonomiku v októbri nečakane vzrástla, aj keď len mierne. Ukázal to najnovší prieskum štatistického úradu INSEE. TASR o tom informuje na základe správy portálu RTTNews.

Podľa prieskumu sa index spotrebiteľskej dôvery v druhej najväčšej ekonomike eurozóny v októbri zvýšil na 84 bodov z 83 bodov v septembri. Ekonómovia pritom očakávali, že jeho hodnota sa nezmení a zostane na úrovni 83 bodov.

Prieskum odhalil, že hodnotenie minulej finančnej situácie domácností sa v októbri zlepšilo a príslušný čiastkový index stúpol na -33 z -34 bodov v septembri. Podobne aj čiastkový index, ktorý odráža názory Francúzov na budúcu osobnú finančnú situáciu sa tento mesiac zvýšil na -15 z -17 bodov.

Podindex, ktorý vyjadruje ich ochotu na veľké nákupy, však klesol na -45 z -43 bodov, keďže očakávajú nižšiu kapacitu úspor (3 body po 12 bodoch v septembri).

Na druhej strane klesol podiel domácností, ktoré očakávajú zvýšenie cien v nasledujúcich 12 mesiacoch (na -45 z -44 bodov). Znížili sa aj obavy domácností z nezamestnanosti (na 20 zo 17 bodov).

Prieskum sa uskutočnil v dňoch medzi 26. septembrom a 18. októbrom.