Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Ekonomika

Dôvera investorov v eurozóne tento mesiac mierne klesla

Ilustračné foto Foto: TASR/AP

Informovala o tom agentúra RTTNews s odvolaním sa na výsledky prieskumu inštitútu Sentix.

Brusel 4. mája (TASR) - Dôvera investorov v eurozóne tento mesiac mierne klesla z aprílovej úrovne, ktorá však bola najvyššia od augusta 2007. Analytici takýto vývoj predpovedali a dokonca očakávali, že hodnota indexu sa zníži ešte výraznejšie. Informovala o tom agentúra RTTNews s odvolaním sa na výsledky prieskumu inštitútu Sentix.

Podľa najnovších výsledkov Sentix májový index dôvery, ktorý odráža náladu investorov v 19 štátoch menovej únie, klesol o 0,4 bodu na 19,6 bodu z aprílových 20 bodov. Ekonómovia pritom odhadovali, že sa zníži na 19,3 bodu.

Inštitút sa domnieva, že stabilizáciu zotavovania ekonomiky v regióne, ktorý platí eurom, brzdí stále neistá budúcnosť Grécka.

Investori však pozitívnejšie hodnotia súčasnú hospodársku situáciu v regióne. Svedčí o tom rast čiastkového indexu, ktorý odráža hodnotenie súčasných podmienok v menovej únii. Jeho májová hodnota totiž stúpla na 13 bodov z aprílových 9 bodov a je najvyššia od júla 2011.

Na druhej strane index očakávaní investorov tento mesiac klesol na 26,5 bodu z 31,5 bodu v apríli, keď dosiahol najvyššiu úroveň od februára 2006.

Sentix zostavuje index už viac ako 10 rokov na základe prieskumu medzi investormi, ktorý zároveň odhalil, že ich dôvera v nemeckú ekonomiku sa v máji znížila, už druhý mesiac po sebe, a to na 28,2 bodu z aprílových 31,4 bodu. A klesol aj májový globálny index dôvery inštitútu Sentix na 15 bodov zo 16,6 bodu v apríli.