Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Ekonomika

Investorom v eurozóne aj v Nemecku sa tento mesiac zhoršila nálada

Ilustračné foto Foto: TASR/AP

Dôvera investorov v Nemecku, ktoré je najväčšou ekonomikou eurozóny, sa vo februári prepadla na 14,5 bodu z 18,1 bodu v predchádzajúcom mesiaci a je najnižšia od novembra 2014.

Berlín 8. februára (TASR) - Investorom v eurozóne sa tento mesiac výrazne zhoršila nálada. Ich dôvera v ekonomiku klesla, už druhýkrát po sebe a viac, ako analytici odhadovali. Informovala o tom agentúra RTTNews s odvolaním sa na výsledky najnovšieho prieskumu renomovaného inštitútu Sentix.

Prieskum ukázal, že index dôvery, ktorý odráža náladu investorov v 19 štátoch menovej únie, sa vo februári 2016 znížil na 6 bodov z januárových 9,6 bodu. Ekonómovia pritom odhadovali, že hodnota indexu klesne oveľa menej, na 8,8 bodu. Februárový index je najnižší od apríla 2015.

Zhoršenie nálady investorov sa prejavilo aj na poklese čiastkového indexu, ktorý odráža hodnotenie súčasných podmienok v menovej únii, a to na 10,5 bodu z 13 bodov v januári.

A zároveň, index očakávaní investorov vo februári klesol medzimesačne o 1,5 bodu na 6,3 bodu a dosiahol tak najnižšiu úroveň od novembra 2014.

Podľa investorov sa ukazuje, že politika Európskej centrálnej banky, ktorá sa snaží masívnymi stimulmi a nízkymi úrokmi podporiť hospodárstvo eurozóny, nestačí na zmiernenie "negatívnej dynamiky globálnej ekonomiky".

Sentix tiež informoval, že aj dôvera investorov v Nemecku, ktoré je najväčšou ekonomikou eurozóny, sa vo februári prepadla na 14,5 bodu z 18,1 bodu v predchádzajúcom mesiaci a je najnižšia od novembra 2014. A subindex očakávaní v Nemecku klesol na -2,6 bodu z januárových 1,8 bodu, zatiaľ čo index súčasnej ekonomickej situácie sa znížil na 33 z 35,6 bodu.

Ekonomické vyhliadky celého regiónu OECD sú stabilné

Ekonomické vyhliadky celého regiónu, ktorý zastrešuje Organizácia pre hospodársku spoluprácu a rozvoj (OECD), sú stabilné, aj keď situácia v jednotlivých štátoch je rozdielna. Naznačil to najnovší prieskum organizácie so sídlom v Paríži, ktorý dnes zverejnili agentúry Reuters a RTTNews.

Podľa výsledkov prieskumu, ktorý OECD aktualizuje každý mesiac, kľúčový ukazovateľ ďalšieho vývoja pre celý región OECD, tzv. composite leading indicator (CLI), vlani v decembri mierne klesol na 99,7 bodu z novembrových 99,8 bodu.

Prieskum odhalil tiež, že tempo hospodárskeho rastu eurozóny je stabilné, a to vďaka stabilnému výkonu nemeckej a talianskej ekonomiky, zatiaľ čo rast francúzskeho hospodárstva sa "upevňuje".

Presnejšie, decembrový CLI eurozóny sa takmer nezmenil a mierne stúpol na 100,63 zo 100,61 bodu v novembri, nemecký zase veľmi nepatrne klesol na 99,85 z 99,89 bodu, taliansky sa zvýšil na 101,6 zo 101,1 bodu a francúzsky na 100,95 zo 100,85 bodu. V prípade Slovenska decembrový CLI vzrástol na 100,75 zo 100,59 bodu v novembri.

Decembrová hodnota CLI pre Britániu a USA zase naznačuje, že tempo ich rastu sa naopak zmierňuje, keďže americký CLI klesol na 98,91 z 99,09 bodu a britský na 99,04 z 99,21 bodu.

Čo sa týka veľkých transformujúcich sa ekonomík, opatrné náznaky stabilizácie sa objavili v prípade Číny a Brazílie, zatiaľ čo India zrýchľuje. Naopak, vyhliadky ruskej ekonomiky sa zhoršujú.

Kompozitný index hlavných ekonomických ukazovateľov (CLI) predpovedá vývoj v nasledujúcich šiestich mesiacoch pre región ako celok, aj pre jednotlivé členské štáty OECD.