Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 21. máj 2024Meniny má Zina
< sekcia Ekonomika

Dôvera investorov v ekonomiku Nemecka v júni vzrástla

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Kľúčový index dôvery nemeckých investorov, ktorý vyjadruje ich očakávania na najbližších šesť mesiacov, sa v júni 2020 zvýši o 12,4 bodu na 63,4 bodu, čo je rovnaká úroveň ako v marci 2006.

Mannheim 16. júna (TASR) – Dôvera investorov v ekonomiku Nemecka aj celej eurozóny v júni vzrástla viac, ako sa čakalo. V prípade Nemecka dosiahla najvyššiu úroveň za 14 rokov, od marca 2006. Ukázal to v utorok prieskum Centra pre výskum európskeho hospodárstva (ZEW).

Podľa ZEW kľúčový index dôvery nemeckých investorov, ktorý vyjadruje ich očakávania na najbližších šesť mesiacov, sa v júni 2020 zvýši o 12,4 bodu na 63,4 bodu, čo je rovnaká úroveň ako v marci 2006.

Júnový výsledok prekonal odhady analytikov, ktorí predpovedali zvýšenie indexu na 60 bodov. A odráža ich očakávania, že nemecké hospodárstvo sa v lete 2020 odrazí od dna, a tiež optimistickejšie hodnotenie súčasnej situácie, uviedol šéf ZEW Achim Wambach.

Hodnotenie súčasnej hospodárskej situácie sa pritom zvýšilo prvý raz od januára. Príslušný čiastkový index vzrástol o 10,4 bodu na -83,1 bodu.

Ale zároveň investori v druhej polovici roka naďalej očakávajú len pomalý rast ekonomickej pridanej hodnoty. Čo sa týka jednotlivých sektorov, boli ich predpovede dosť pozitívne v oblasti informačných technológií, telekomunikácií a služieb zameraných na spotrebiteľa, zatiaľ čo v odvetviach orientovaných na vývoz, ako je automobilový a strojársky priemysel či finančný sektor boli výrazne negatívne.

V prípade eurozóny sa júnový index dôvery ZEW medzimesačne zvýšil o 12,6 bodu na 58,6 bodu a čiastkový index súčasnej ekonomickej situácie v eurozóne stúpol o 5,4 bodu na -89,6 bodu.