Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Ekonomika

Dôvera investorov v eurozóne aj v Nemecku v marci prudko klesla

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Anketa tiež ukázala, že aj čiastkový index súčasných podmienok v ekonomike sa v marci znížil, na 45,8 zo 49,5 bodu pred mesiacom.

Frankfurt nad Mohanom 5. marca (TASR) - Investorom v eurozóne sa tento mesiac zhoršila nálada. Ich dôvera v ekonomiku menového bloku prudko klesla, oveľa viac, ako analytici očakávali. Dôvodom bolo najmä zníženie dôvery v Nemecku, najväčšej ekonomike bloku. Vyplýva to z prieskumu renomovaného inštitútu Sentix.

Podľa prieskumu sa index dôvery, ktorý odráža náladu investorov v 19 štátoch menovej únie, v marci znížil na 24 bodov z 31,9 bodu vo februári. Analytici pritom odhadovali, že klesne len mierne, na 30,9 bodu.

Anketa tiež ukázala, že aj čiastkový index súčasných podmienok v ekonomike sa v marci znížil, na 45,8 zo 49,5 bodu pred mesiacom. A subindex očakávaní sa prepadol na 4,3 z 15,5 bodu vo februári.

Sentix zároveň uviedol, že v Nemecku sa index dôvery investorov znížil v marci na 29,1 bodu z 36,2 bodu vo februári a čiastkový index ich očakávaní klesol na -2,5 bodu. Toto jeho prvá negatívna hodnota od februára 2016.

Index súčasných podmienok v najväčšej ekonomike eurozóny sa v marci tiež znížil, na 65,8 zo 71,5 bodu vo februári.