Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Ekonomika

Dôvera investorov v nemeckú ekonomiku klesla na takmer 6-ročné minimum

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Index dôvery investorov v nemeckú ekonomiku klesol v júli o 8,6 bodu na -24,7 bodu, výrazne nižšiu úroveň, než predpokladali ekonómovia. Tí očakávali, že index dosiahne -18,5 bodu.

Berlín 10. júla (TASR) - Dôvera investorov v nemeckú ekonomiku klesla tento mesiac na najnižšiu úroveň za takmer šesť rokov. Uviedlo to v utorok Centrum pre výskum európskeho hospodárstva (ZEW).

Podľa ZEW kľúčový index dôvery investorov v nemeckú ekonomiku klesol v júli o 8,6 bodu na -24,7 bodu, výrazne nižšiu úroveň, než predpokladali ekonómovia. Tí očakávali, že index dosiahne -18,5 bodu. Údaj okrem toho predstavuje najhoršiu hodnotu indexu od augusta 2012. Výsledok je horší aj v porovnaní s dlhodobým priemerom indexu, ktorý predstavuje 23,2 bodu.

Čiastkový index súčasnej ekonomickej situácie v Nemecku klesol o 8,2 bodu na 72,4 bodu. Aj v tomto prípade bol vývoj horší, než sa čakalo. Ekonómovia počítali s tým, že index dosiahne 78,2 bodu.

"Terajšie obdobie prieskumu bolo poznačené veľkou politickou neistotou," uviedol prezident ZEW Achim Wambach. "Najmä obavy z eskalácie obchodnej vojny s USA zhoršili ekonomické vyhliadky," dodal.

Aj index dôvery investorov v ekonomiku celej eurozóny klesol. Podľa ZEW dosiahol -18,7 bodu, čo predstavuje pokles o 6,1 bodu. Čiastkový index súčasných podmienok zaznamenal pokles o 3,7 bodu na 36,2 bodu.