Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 5. máj 2024Meniny má Lesia a Lesana
< sekcia Ekonomika

Dôvera nemeckých investorov je najväčšia za osem mesiacov

Ilustračná snímka. Foto: TASR

Ukazovateľ súčasnej ekonomickej situácie v eurozóne medzitým klesol o 9,4 bodu na -61,8 a inflačné očakávania sa zvýšili o 4,8 bodu na -72,7 bodu.

Mannheim 14. novembra (TASR) - Investorom v Nemecku aj v celej eurozóne sa v novembri zlepšila nálada a viac, než sa očakávalo. Ukázali to v utorok výsledky prieskumu ekonomického inštitútu ZEW. TASR o tom informuje na základe správy Reuters a portálu marketwatch.

Index ekonomického sentimentu ZEW, ktorý vyjadruje očakávania nemeckých investorov na najbližších šesť mesiacov, v novembri 2023 vzrástol medzimesačne o 10,9 bodu na 9,8 bodu z -1,1 bodu v októbri. Prvýkrát od apríla tak dosiahol kladnú hodnotu a prekonal aj odhady analytikov, ktorí predpovedali, že stúpne na 5 bodov.

Tento výsledok naznačuje, že najväčšia európska ekonomika dosiahla bod obratu. Prejavilo sa to aj na náraste čiastkového indexu očakávaní, už štvrtý mesiac po sebe, čo je signál, že respondenti predpokladajú zlepšenie ekonomickej situácie v Nemecku v priebehu nasledujúcich šiestich mesiacov.

Ale hodnotenie súčasnej hospodárskej situácie v Nemecku sa takmer nezmenilo, keďže príslušný čiastkový index sa zvýšil len o 0,1 bodu na -79,8 bodu.

Aj v celej eurozóne index dôvery ZEW v novembri výrazne vzrástol na 13,8 z 2,3 bodu v predchádzajúcom mesiaci a prekonal prognózy trhu na úrovni 6,1 bodu. Dosiahol tak najvyššiu hodnotu od februára tohto roka, pričom 48 % opýtaných analytikov predpovedalo stabilitu ekonomickej aktivity, 32,9 % predpovedalo zlepšenie a 19,1 % očakávalo pokles.

Ukazovateľ súčasnej ekonomickej situácie v eurozóne medzitým klesol o 9,4 bodu na -61,8 a inflačné očakávania sa zvýšili o 4,8 bodu na -72,7 bodu.