Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 24. apríl 2024Meniny má Juraj
< sekcia Ekonomika

Dôvera nemeckých podnikateľov v ekonomiku vzrástla

Ilustračné foto Foto: TASR/AP

Januárový výsledok je ďalším zo signálov, ktoré naznačujú, že nemecké hospodárstvo v úvode nového roka ožíva.

Mníchov 26. januára (TASR) - Dôvera nemeckých podnikateľov v ekonomiku tento mesiac vzrástla, už tretíkrát po sebe a viac, ako analytici očakávali. Klesajúce ceny ropy, oslabenie eura, ktoré zvýhodňuje vývozcov z eurozóny a rozhodnutie Európskej centrálnej banky (ECB) podporiť ekonomiku novými stimulmi zlepšili náladu šéfom firiem v najväčšej európskej ekonomike. Informovala o tom agentúra DPA.

Podľa prieskumu inštitútu pre výskum hospodárstva (Ifo) sa index podnikateľskej dôvery v Nemecku v januári 2015 zvýšil na 106,7 bodu z decembrových 105,5 bodu a dosiahol najvyššiu úroveň za 11 mesiacov. Analytici pritom odhadovali, že stúpne o niečo menej, na 106,5 bodu.

Januárový výsledok je tak ďalším zo signálov, ktoré naznačujú, že nemecké hospodárstvo v úvode nového roka ožíva a naberá tempo po slabom výkone v druhej polovici 2014, keď sa v 3. kvartáli len tesne vyhlo recesii.

Ifo zostavuje index podnikateľskej klímy pravidelne každý mesiac na základe ankety medzi približne 7000 firmami z najrôznejších oblastí.

Aj čiastkový index hodnotenia očakávaní podnikateľov, ktorý vyjadruje ich optimizmus (alebo naopak pesimizmus) v súvislosti s vývojom situácie v nemeckej ekonomike v nasledujúcich šiestich mesiacoch, v januári vzrástol na 102 bodov zo 101,1 bodu v decembri. Nesplnili sa však odhady analytikov, ktorí predpovedali, že sa zvýši na 102,5 bodu.