Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 18. máj 2024Meniny má Viola
< sekcia Ekonomika

Dôvera nemeckých podnikateľov v ekonomiku v apríli mierne vzrástla

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Podľa výsledkov prieskumu sa index podnikateľskej dôvery v Nemecku v apríli zvýšil len mierne na 96,8 bodu z marcových 96,6 bodu.

Mníchov 26. apríla (TASR) - Nemeckým podnikateľom sa v apríli nálada zlepšila, ale menej, ako sa čakalo. Dôvodom je tretia vlna pandémie ochorenia COVID-19 a problémy s dodávkami komponentov v priemysle, ktoré spomalili zotavovanie najväčšieho európskeho hospodárstva. Ukázal to v pondelok prieskum renomovaného inštitútu pre výskum hospodárstva (Ifo).

Podľa výsledkov prieskumu sa index podnikateľskej dôvery v Nemecku v apríli zvýšil len mierne na 96,8 bodu z marcových 96,6 bodu. Analytici pritom odhadovali, že stúpne na 97,8 bodu.

Aprílová hodnota indexu je však aj napriek tomu najvyššia od júna 2019 a signalizuje zlepšenie nálady v podnikoch, pretože firmy hodnotili súčasnú situáciu lepšie ako v marci. Na druhej strane, podnikatelia boli mierne pesimistickí, pokiaľ ide o vývoj v nasledujúcich mesiacoch.

Podľa prezidenta Ifo Clemensa Fuesta tretia vlna infekcií a problémy s dodávkami komponentov brzdia zotavovanie nemeckého hospodárstva.