Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Ekonomika

Dôvera riaditeľov spoločností v globálnu ekonomiku sa zhoršila

Ilustračné foto Foto: TASR/AP

Geopolitický vývoj vo svete pritom pre riaditeľov spoločností nie je jedinou obavou.


Bratislava 21. januára (TASR) - Dôvera riaditeľov spoločností v globálny ekonomický rast pre tento rok sa zhoršila. Dve tretiny šéfov vidí viac hrozieb pre svoje podnikanie než pred tromi rokmi. Vyplýva to z aktuálneho globálneho prieskumu spoločnosti PwC medzi viac ako 1400 generálnymi riaditeľmi v 83 krajinách sveta.

Prieskum ukázal, že len štvrtina generálnych riaditeľov si myslí, že vývoj ekonomiky sa zlepší v najbližších 12 mesiacoch, oproti 37 % v minulom roku, zatiaľ čo 23 % si myslí, že sa zhorší. Úroveň optimizmu medzi šéfmi firiem v Severnej Amerike je polovičná oproti najoptimistickejším regiónom v západnej Európe a na Blízkom východe. Tretina čínskych riaditeľov si myslí, že rast svetovej ekonomiky sa spomalí v roku 2016.

Zhoršila sa aj dôvera v rast tržieb spoločností. Klesla medziročne z 39 % na 36 %. Najviac optimizmu prejavili šéfovia firiem v Indii, v Španielsku a v Rumunsku. Najväčší prepad dôvery nastal v Taiwane, kde len 19 % generálnych riaditeľov je presvedčených o raste v krátkodobom horizonte, oproti 65 % v minulom roku. Najnižšiu mieru dôvery prejavili riaditelia vo Švajčiarsku, len 16 % verí v ekonomický rast oproti 24 % v roku 2015. Medziročný pokles dôvery v rast zaznamenali aj šéfovia firiem v ekonomicky najsilnejších krajinách akými sú Čína, USA, Veľká Británia, Nemecko, či Taliansko, pričom japonskí riaditelia svoje názory medziročne nezmenili. Len v Rusku je opačný trend, podiel generálnych riaditeľov, ktorí veria v ekonomický rast, vzrástol na 26 % zo 16 % v minulom roku.

Z hľadiska investícií sú USA, Čína, Nemecko a Veľká Británia krajiny, ktoré riaditelia firiem považujú za najdôležitejšie pre rast počas najbližšieho roka. "Je evidentné, že dôvera biznis lídrov v rast ekonomiky vo svete a v rast svojej firmy utrpela, pričom nezáleží na veľkosti biznisu. Hrozby, ktorým musia firmy čeliť, sú komplexnejšie, prekračujú hranice štátov a geopolitických zoskupení," skonštatoval v prieskume globálny šéf PwC Dennis Nally. Zároveň doplnil, že pesimistický výhľad na najbližší rok upevňuje pozíciu USA, Číny, Nemecka a Veľkej Británie ako najdôležitejších ekonomík pre ďalší rast. "Fakt, že šéfovia firiem upierajú pohľad na tieto bezpečné raje, zvýrazňuje všeobecnú neistotu o tom, odkiaľ príde reálny rast v dlhodobom horizonte," tvrdí Nally.

Geopolitický vývoj vo svete pritom pre riaditeľov spoločností nie je jedinou obavou. Ako ukázal prieskum, štvrtý rok po sebe rastie podiel generálnych riaditeľov, ktorí považujú nadmernú reguláciu za najväčšiu hrozbu pre ďalší rast. Geopolitická neistota je tento rok druhá najväčšia hrozba, keď ju označilo 74 % respondentov, v minulom roku bola štvrtá. Obavy z dostupnosti kľúčových kompetencií ľudských zdrojov sa posunuli z druhého na štvrté miesto. Nestabilita výmenných kurzov zostala na treťom mieste.

Generálni riaditelia majú obavy aj o technologickú bezpečnosť, 61 % z nich si myslí, že to ohrozuje národné aj komerčné záujmy. Najväčšie obavy majú v USA, v Austrálii a vo Veľkej Británii, a to najmä v sektore bankovníctva, v technológiách a v poisťovníctve.

Šéfovia v prieskume hodnotili aj vlády a daňovú politiku. Sú presvedčení, že najvyššou prioritou pre vlády by mala byť jasná a efektívna daňová správa. Presvedčených je o tom 56 % šéfov. Za vládnu prioritu považujú aj zodpovednosť za vzdelávanie a výchovu ľudských zdrojov a za infraštruktúru. Lídri pritom nehodnotili svoje vlády príliš dobre, predovšetkým čo sa týka efektivity daňového systému a nerovnosti príjmov. Dve tretiny z nich, teda 67 % respondentov považuje stabilný daňový systém za dôležitejší než nízke daňové sadzby. Približne tretina šéfov firiem hodnotí svoje vlády ako neefektívne pri zabezpečovaní ochrany osobných údajov.