Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Ekonomika

Dôvera: Rozhodnutie ministerky nepodpísať revíziu úhrad liekov je zlé

Ilustračné foto. Foto: ZP Dôvera

V Dôvere sú presvedčení, že revízia úhrad liekov by nepoškodila pacientov vysokými doplatkami.

Bratislava 15. novembra (TASR) – Zdravotná poisťovňa Dôvera považuje rozhodnutie ministerky zdravotníctva Andrey Kalavskej (nominantka Smeru-SD) nepodpísať revíziu úhrad liekov za "zlé". Tvrdí, že na krok šéfky rezortu budú naďalej doplácať slovenskí pacienti. Pre TASR to uviedol PR špecialista poisťovne Matej Štepiansky.

V Dôvere sú presvedčení, že revízia úhrad liekov by nepoškodila pacientov vysokými doplatkami. "Naše zákony chránia pacientov tým, že vždy majú k dispozícii alternatívu v podobe lieku s minimálnym alebo nulovým doplatkom. Ak by si farmafirmy chceli udržať svoje trhové podiely, museli by znížiť ceny liekov," reagoval Štepiansky s tým, že "zástupcovia najziskovejšieho sektora na svete sa v rozpore so slovenskými zákonmi budú obohacovať na úkor slovenských pacientov aj naďalej a to presne sumou vo výške 70 miliónov eur ročne".

Štepiansky tvrdenia Dôvery vysvetlil na príklade medializovaného lieku na onkologické ochorenia, pri ktorom mal údajne stúpnuť doplatok pacienta na 1700 eur. "Na Slovensku máme tri druhy tohto lieku s rôznou silou: 25 miligramov účinnej látky, 15 miligramov účinnej látky a desať miligramov účinnej látky. Suma za úhradu štandardnej dávky liečiva v desaťmiligramovom a 25-miligramovom balení lieku je dnes diametrálne odlišná. V prípade 25-miligramového lieku je to 261,85 eura, v prípade desiatich miligramov je to 567,74 eur,  hoci je to v rozpore so zákonom a dovolíme si tvrdiť, že aj v rozpore so zdravým rozumom. Výroba tablety s desiatimi miligramami účinnej látky určite nie je drahšia ako výroba tablety s 25 mg účinnej látky," dodal Štepiansky.