Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 5. máj 2024Meniny má Lesia a Lesana
< sekcia Ekonomika

Dôvera spotrebiteľov v Holandsku v decembri vzrástla

Ilustračná snímka. Foto: Teraz.sk - Elena Halačová

Podľa najnovšieho prieskumu index spotrebiteľskej dôvery v piatej najväčšej ekonomike eurozóny v decembri 2023 vzrástol na -29 bodov z -33 bodov v novembri.

Amsterdam 20. decembra (TASR) - Holandským spotrebiteľom sa v decembri zlepšila nálada. Ich dôvera v ekonomiku vzrástla, keďže ich názory na ekonomickú klímu a ochotu nakupovať sa zlepšili. Ukázali to v stredu údaje holandského štatistického úradu. TASR o tom informuje na základe správy RTTNews

Podľa najnovšieho prieskumu index spotrebiteľskej dôvery v piatej najväčšej ekonomike eurozóny v decembri 2023 vzrástol na -29 bodov z -33 bodov v novembri. Dosiahol tak najvyššiu hodnotu od januára 2022, ale udržal sa hlboko pod 20-ročným priemerom -10 bodov.

V rámci jednotlivých komponentov sa v decembri zvýšil čiastkový index ekonomickej klímy na -41 z -47 bodov v novembri. Domácnosti mali menej pesimistický pohľad na ekonomickú situáciu v predchádzajúcich 12 mesiacoch (-62 oproti -66 bodov) aj v nasledujúcich 12 mesiacoch (-19 oproti -28 bodov).

Indikátor ochoty nakupovať tiež mierne stúpol na -21 bodov v decembri z -24 bodov v novembri, pričom hodnotenia finančnej situácie v nasledujúcich 12 mesiacoch sa posunuli do kladného pásma (na 2 body z -1 bodu), zatiaľ čo hodnotenia za uplynulých 12 mesiacov boli menej pesimistické (-24 oproti -28 bodov).

Spotrebitelia uviedli tiež, že čas na uskutočnenie veľkých nákupov je v decembri o niečo menej nepriaznivý ako v novembri (-40 oproti -42 bodov).