Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Ekonomika

Dôvera v ekonomiku eurozóny aj EÚ v októbri vzrástla

Eurozóna Foto: TASR/AP

Motorom jej rastu bolo najmä zvýšenie dôvery podnikateľov.


Brusel 28. októbra (TASR) - Nálada v ekonomike eurozóny sa v októbri zlepšila. Dôvera podnikateľov aj spotrebiteľov v hospodárstvo bloku tento mesiac vzrástla viac, ako analytici očakávali, na najvyššiu úroveň od konca minulého roka. Motorom jej rastu bolo najmä zvýšenie dôvery podnikateľov. Informovali o tom agentúry Reuters a RTTNews.

Podľa výsledkov najnovšieho prieskumu Európskej komisie (EK) kľúčový ukazovateľ ďalšieho vývoja ekonomiky - indikátor ekonomického sentimentu (IES) sa v prípade eurozóny v októbri zvýšil na 106,3 bodu zo septembrových 104,9 bodu. Analytici, ktorých oslovila agentúra Reuters, pritom očakávali, že mierne klesne na 104,8 bodu. Októbrový IES je zároveň najvyšší od decembra 2015, keď dosiahol 106,6 bodu.

Prieskum ukázal, že dôvera podnikateľov v priemysle v 19 krajinách, ktoré platia eurom, tento mesiac vzrástla na -0,6 bodu z -1,8 bodu v septembri a dôvera podnikateľov v sektore služieb v stúpla medzimesačne o 2 body na 12 bodov. Aj dôvera spotrebiteľov sa v októbri zvýšila, na -8 bodov z -8,2 bodu v predchádzajúcom mesiaci.

Dôvera v ekonomiku celej 28-člennej Európskej únie (EÚ) v sledovanom období vzrástla medzimesačne o 1,4 bodu na 106,9 bodu.