Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 1. jún 2024Meniny má Žaneta
< sekcia Ekonomika

Dôvera v ekonomiku eurozóny aj strednej a východnej Európy vzrástla

Ilustračné foto Foto: TASR/AP

Dôvera investorov dáva dobré vyhliadky všetkým krajinám strednej a východnej Európy. Postoj investorov k ich ekonomickej situácii sa ale mierne zhoršil.

Viedeň 18. októbra (TASR) - Dôvera investorov a analytikov v ekonomiku krajín strednej a východnej Európy (KSVE) sa tento mesiac výrazne zlepšila. To je pozitívna zmena v porovnaní s jej poklesom v predchádzajúcich mesiacoch. Vyplýva to z najnovšieho prieskumu Centra pre výskum európskeho hospodárstva (ZEW) a rakúskej bankovej skupiny Erste Group.

Kľúčový index ekonomického sentimentu, ktorý vyjadruje očakávania odborníkov v súvislosti s vývojom ekonomiky regiónu v najbližších šiestich mesiacoch, v októbri 2012 vzrástol medzimesačne o 20,1 bodu na 5,5 bodu. Prieskum tiež odhalil, že optimizmus stúpa vo všetkých krajinách regiónu a ich ekonomické vyhliadky sa zlepšujú.

A podobne sa vyvíja aj situácia v eurozóne. Októbrová hodnota relevantného indexu pre eurozónu sa totiž zvýšila o 17,2 bodu na 2,3 bodu.

Ale na druhej strane, ukazovateľ, ktorý odráža postoj investorov k súčasnej ekonomickej situácii v regióne strednej a východnej Európy, tento mesiac klesol o 2,6 bodu na 0,1 bodu. No v prípade eurozóny sa októbrová hodnota tohto indexu už zvýšila o 3,9 bodu na -62,8 bodu.

ZEW pri zostavovaní indexu hodnotí situáciu v Bulharsku, Chorvátsku, Českej republike, Maďarsku, Poľsku, Rumunsku, Srbsku, na Slovensku, v Slovinsku a od októbra 2010 aj v Turecku.

Informovala o tom agentúra RTTNews.