Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 4. máj 2024Meniny má Florián
< sekcia Ekonomika

Dôvera v ekonomiku eurozóny sa v auguste nečakane zlepšila

Ilustračná snímka. Foto: Teraz.sk - Júlia Jánošíková

Index dôvery investorov v eurozóne podľa údajov Sentix vzrástol v auguste o 3,6 bodu na -18,9 bodu. Vývoj prekvapil analytikov, ktorí očakávali štvrtý pokles indexu po sebe, v priemere na -24,5 bodu.

Frankfurt nad Mohanom 7. augusta (TASR) - Dôvera v ekonomiku eurozóny sa tento mesiac prekvapujúco zlepšila. Pozitívne ju ovplyvnilo najmä čiastočné zmiernenie obáv z inflácie. TASR o tom informuje na základe správy agentúry DPA, ktorá sa odvolala na v pondelok zverejnené výsledky prieskumu inštitútu Sentix.

Index dôvery investorov v eurozóne podľa údajov Sentix vzrástol v auguste o 3,6 bodu na -18,9 bodu. Vývoj prekvapil analytikov, ktorí očakávali štvrtý pokles indexu po sebe, v priemere na -24,5 bodu. Okrem celkového indexu sa zlepšil aj výhľad investorov do budúcnosti, zatiaľ čo pri hodnotení súčasných podmienok v auguste v porovnaní s predchádzajúcim mesiacom nenastala žiadna zmena.

Spoločnosť Sentix vysvetlila zlepšenie sentimentu za celú eurozónu nedávnym spomalením rastu spotrebiteľských cien, vďaka čomu sa inflácia stala o niečo menej naliehavou témou. Do popredia sa na druhej strane dostal slabý hospodársky vývoj v Nemecku, najväčšej ekonomike eurozóny, čo výrazne zaťažuje celý región, uviedla spoločnosť.

V aktuálnom prieskume spoločnosť Sentix medzi 3. a 5 augustom oslovila 1202 investorov.