Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 1. jún 2024Meniny má Žaneta
< sekcia Ekonomika

Dôvera v ekonomiku eurozóny v januári mierne klesla

Ilustračná snímka. Foto: TASR

Index ekonomického sentimentu (ESI) dosiahol v januári 96,2 bodu oproti nadol revidovanej decembrovej hodnote 96,3 bodu.

Brusel 30. januára (TASR) - Dôvera v ekonomiku eurozóny zaznamenala na začiatku tohto roka mierny pokles, údaje však boli v súlade s očakávaniami analytikov. Výsledky prieskumu, ktoré v utorok oznámila Európska komisia, zverejnil portál RTTNews.

Index ekonomického sentimentu (ESI) dosiahol v januári 96,2 bodu oproti nadol revidovanej decembrovej hodnote 96,3 bodu. Predbežné údaje za december, ktoré boli zverejnené začiatkom januára, poukazovali na decembrový ESI na úrovni 96,4 bodu.

Zlepšila sa síce nálada v priemysle a službách, vykompenzovalo to však zhoršenie nálady v maloobchode, stavebníctve a medzi spotrebiteľmi. Indikátor dôvery v maloobchode klesol na -5,6 bodu z -5,4 bodu v decembri a v stavebníctve zaznamenal pokles z -3,4 na -4,3 bodu.

Okrem toho, index spotrebiteľskej dôvery klesol v januári na -16,1 bodu z nadol revidovanej úrovne -15,1 bodu v decembri. Predbežný odhad poukazoval na decembrovú hodnotu indexu na úrovni -15 bodov. Januárová hodnota indexu však potvrdila predbežný odhad.